27 octombrie 2017

Evenimente omagiale

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi în contextul împlinirii a 1230 de ani de la cel de-al VII-lea Sinod Ecumenic de la Niceea (787) care a aprobat cultul sfintelor icoane, a declarat 2017 Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „Evenimente omagiale”, vineri, 27 octombrie 2017, disponibilă în magazinele Romfilatelia.Emisiunea filatelică aduce în atenţia colecţionarilor și nu numai mesaje și evenimente importante ale Bisericii Ortodoxe Române, sărbătorind și din punct de vedere filatelic ziua de 27 octombrie, când este prăznuit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, patronul spiritual al Bucureștilor.

Cele trei timbre ale emisiunii ilustrează icoane aflate în patrimoniul Palatului Patriarhiei și Catedralei Patriarhale – Icoana Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, Icoana Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur și Icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Timbrul cu valoarea nominală de 1,80 lei ilustrează Icoana din colecţia Catedralei Patriarhale care îl înfăţişează pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca înveşmântat în mantie, ţinând în mâna stângă Evanghelia.

Apostolul şi Evanghelistul Luca, medic în Teba, după întâlnirea cu Iisus, ajunge să se numere printre cei 70 de apostoli. El este Patronul Iconografiei Creştine, creatorul primelor icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul şi al celei dintâi icoane care îi zugrăveşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Totodată, Apostolul şi Evanghelistul Luca este autorul uneia dintre cele patru Evanghelii ale Noului Testament şi al învăţăturii Faptele Apostolilor.

Icoana ilustrată pe marca poștală cu valoarea nominală de 4 lei, găzduită de Palatul Patriarhiei, este realizată în mozaic şi îl descrie pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur aşa cum era înfăţişat în scrierile vremii: faţă plăcută, dar slăbită de post şi suferinţă, obrajii traşi, fruntea înaltă, liberă şi proeminentă, capul pleşuv, un chip plat, cu barbă, ochii adânci, pătrunzători şi ageri.

Născut în jurul anului 354, Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur se călugăreşte în anul 368. Opera sa este una dintre cele mai bogate şi alese ale literaturii universale, conţinând tratate, omilii, cateheze, comentarii biblice, cuvântări, epistole, precum şi cărţi de cult, păstrate aproape în totalitate. După opera sa celebră, Slujba Sfintei Liturghii se oficiază şi azi, în cele mai multe dintre bisericile ortodoxe.

Timbrul cu valoare nominală de 16 lei prezintă Icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, pe un mosaic care îi zugrăveşte chipul după cel al sfinţilor cuvioşi, ca un bătrân cu barbă albă şi rotundă, purtând mantie, iar în mână ţinând o cruce.

Cuviosul părinte Dimitrie cel Nou s-a născut în satul Basarabi (Bulgaria). Iniţial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire orânduită într-o peşteră situată nu departe de satul natal. Ducându-şi viaţa în post, rugăciune şi priveghi, este învrednicit cu darul facerii de minuni. La trei ani după moartea sa, oamenii i-au descoperit trupul întreg şi strălucind de harul Duhului Sfânt, după o inundaţie. Aduse la Bucureşti la data de 13 iulie 1774, de către mitropolitul Grigorie II (1760-1787), moaştele Cuviosului Dimitrie, adăpostite într-o minunată raclă de argint, au făcut multe minuni, ocrotind oraşul şi aducând vindecări şi binecuvântări pelerinilor care vin aici, cu credinţă.

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 și 32 de timbre, și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook