16 aprilie 2008

Ecaterina cea Mare

Duminică, 20 aprilie 2008, la Sala Amfiteatru, Teatrul Naţional Bucureşti prezintă premiera pe ţară a piesei „Ecaterina cea Mare” de George Bernard Shaw, cu Maia Morgenstern şi Ştefan Iordache în rolurile principale. Spectacolul este o satiră cu accente burleşti, despre cea mai temută şi desfrânată împărăteasă a Rusiei.

Maia Morgenstern

În Rusia anului 1776, la curtea imperială soseşte Charles Edstaston, un tânăr căpitan englez, cu dorinţa de a o întâlni pe împărăteasa Ecaterina a II-a. Nimeni însă nu poate ajunge până la ea fără acordul şi sprijinul prinţului Potemkin, cel mai influent bărbat din viaţa temutei, dar şi fascinantei femei, cunoscută în istorie drept Ecaterina cea Mare. Trimis să-i relateze faptele eroice pe care le-a făcut în America, tânărul Edstaston îi stârneşte un viu interes, mai puţin de natură eroică, ci mai degrabă erotică.

Silviu Biriş şi Ştefan Iordache

Piesa pune în contrast direct o lume dezinhibată şi destul de brutală, de un pitoresc dus până la exotism. Tânăr promiţător, format la Cambridge, viteaz în luptă şi de neclintit din convingerile izvorâte dintr-o solidă educaţie, Edstaston se dovedeşte prea puţin dispus să-i facă reginei pe plac. Cum nici Ecaterina nu este femeia care să se dea bătută cu una cu două, apare o dispută încinsă, condimentată cu umor şi scene de rafinată senzualitate.

Piesa scrisă de George Bernard Shaw este plină de haz despre lumea intrigilor de curte şi a iubirilor frivole. Comedia are ritm, surprize, tensiune, totul cu bun gust.

Maia Morgenstern şi Silviu Biriş

Cornel Todea, regizorul spectacolului, a declarat: „Am avut şansa să găsesc în Ştefan Iordache un interpret de excepţie pentru unul dintre cele mai pitoreşti personaje din toată dramaturgia lui Bernard Shaw, prinţul Potemkin”. Acesta s-a arătat încântat în aceeaşi măsură de colaborarea cu actriţa Maia Morgenstern, în rolul temutei, dar şi senzualei împărătese Ecaterina cea Mare a Rusiei. De asemenea, de un rol de anvergură are tânărul Silviu Biriş, în rolul lui Charles Edstaston. „O mare bucurie a fost pentru mine colaborarea cu tinerii actori din trupa Naţionalului”, a adăugat regizorul.

Ştefan Iordache

Ştefan Iordache dă glas cu haru-i binecunoscut unor refrene inspirate din folclorul rusesc, compuse de Nicu Alifantis, parafrazând poezii ruseşti potrivite situaţiilor din piesă. Coregrafia îi aparţine lui Păstorel Ionescu, luptele au fost puse la punct de Bogdan Uritescu, iar scenografia este semnată de Ştefania Cenean.

Silviu Biriş şi Maia Morgenstern

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Ecaterina cea Mare"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook