Duma Key
La Editura Nemira a apărut recent „Duma Key” de Stephen King, în traducerea lui Mircea Pricăjean.
Considerată cea mai bună poveste a lui King din ultimii cincisprezece ani, „Duma Key” este marcată de un accentuat caracter autobiografic. Publicată în ianuarie 2008, în Statele Unite ale Americii, cartea a ajuns în scurt timp bestseller New York Times, ocupând săptămâni la rând prima poziţie în clasamentul prestigioasei publicaţii.
Un groaznic accident pe un şantier de construcţii îi smulge braţul lui Edgar Freemantle, întunecându-i şi memoria şi mintea. Calvarul perioadei de recuperare îi provoacă schimbări de personalitate şi accese de furie necontrolată ce grăbesc sfârşitul căsniciei sale. Edgar îşi doreşte să nu fi supravieţuit accidentului, dar psihologul său îi recomandă un leac geografico-existenţial: îl sfătuieşte să îşi schimbe complet viaţa, părăsind oraşul aglomerat şi afacerile din domeniul construcţiilor. Retras la Duma Key, în paradisul Golfului Mexic, Edgar începe să picteze cu pasiune, descoperindu-şi un talent extraordinar. Dar atracţia sa faţă de pictură şi desen pare a fi comandată de o forţă ce îl depăşeşte, ca o constrângere. Multe din tablourile sale au o putere ce nu poate fi controlată, aproape mistică, scoţând la iveală secrete de mult îngropate, trezind nălucile copilăriei. Iar talentul său poate fi, în acelaşi timp, o armă…
Mircea Pricăjean spune despre acest roman că este „un univers deosebit de cele cu care ne-a obişnuit King, fie şi numai geografic vorbind – spre deosebire de neguroasa New England, scena de aici e însorita coastă de vest a Floridei, cu sumedenia ei de insule mici şi mari.”
Stephen Edwin King, născut în 1947, este licenţiat în limba engleză la Universitatea Maine din Orono şi a debutat în 1974 cu romanul „Carrie”. După aproape treizeci de ani în care a publicat în principal romane horror foarte populare („Christine”, „Apocalipsa”, „Oraşul bântuit” etc), el a primit medalia National Book Foundation şi Lifetime Achievement Award din partea National Book Awards. Aproape toate romanele lui au fost ecranizate şi King acordă permisiunea studenţilor lui la regie să filmeze adaptări ale povestirilor sale pentru suma simbolică de 1$. În acelaşi timp, s-a estimat că venitul lui anual este de 40.000.000$.