11 octombrie 2016

Dincolo de frontierele cunoașterii, Laser Valley – Land of Lights

Pentru a face cunoscut publicului larg, din ţară şi străinătate, proiectul ştiinţific de anvergură internaţională, dincolo de frontiere cunoașterii, care face din ELI-NP cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume, având la bază fizica fotonucleară și performanțele de excepție ale unui laser de foarte mare intensitate, Romfilatelia îi dedică emisiunea de mărci poştale „Dincolo de frontierele cunoaşterii, Laser Valley – Land of Lights”, invitând colecţionarii la vizionarea unei lumi situate într-un viitor care depăşeşte barierele cunoaşterii actuale. Alcătuită din trei valori, emisiunea filatelică este disponibilă începând de marți, 11 octombrie 2016, în magazinele Romfilatelia.

t1

Pe cele două mărci poștale ale emisiunii se regăsesc reprezentanţi vizionari ai comunităţii ştiinţifice românești: Horia Hulubei şi Ion I. Agârbiceanu.

Astfel, pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei apare portretul profesorului Horia Hulubei (1896 – 1972), ilustru om de ştiinţă și creator al școlii românești de fizică atomică. Este cel care a fondat IFA, având meritul de a fi format generații întregi de specialiști în fizică atomică și nucleară, remarcându-se prin importante descoperiri științifice.

Ca prim director al unor importante instituții de cercetare, Horia Hulubei a avut un rol decisiv în punerea în funcţiune – pentru prima dată în ţară – a unui reactor nuclear (cel de-al doilea din Estul Europei) şi a unui ciclotron, iar ca o recunoaștere a autorității științifice a marelui fizician, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară îi poartă astăzi numele.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei este prezentat un alt personaj de excepție al lumii științifice, fizicianul de renume mondial Ion I. Agârbiceanu (1907 – 1971). Savantul s-a remarcat printr-o binecunoscută activitate didactică, dar mai ales prin activitatea sa științifică, având meritul de a fi inițiat primele cercetări românești în domeniul laserilor. Astfel, în 1962, reușește să producă în România primul laser cu gaz (de tip heliu-neon), la doar un an distanţă de la punere lui în funcţiune în străinătate.

t2

Pe coliţa dantelată, cu timbrul având valoarea nominală de 15 lei, sunt reprezentate macheta și logo-ul proiectului ELI-NP, într-o cromatică și un concept grafic ce trimit către ideea de viitor și modelarea acestuia prin știință, cercetare și cunoaștere.

Atât colița, cât și timbrele emisiunii prezintă elemente grafice, cu inserții vizibile în lumină UV, într-o reproducere simulată a razelor laser.

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă şi coliţă dantelată.

fdc_laser

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook