Despre lumea în care trăim, ediția a III-a
Mircea Cărtărescu, Germina Nagâț, Cristian Mureșan, Manfred Spitzer, dr. Alexandra Martin, dr. Yuvraj Kalra, Mihai Netea și Horia-Roman Patapievici sunt invitați pe scena Ateneului la o nouă serie de conferințe și dialoguri culturale și știinţifice pe teme de actualitate – „Despre lumea în care trăim” –, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, Editura Humanitas și Asociația ARCCA, în perioada 22–26 februarie 2020. Fiecare invitat susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime.
Conferințele din ediția 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea, pentru care experiența profesională a conferențiarilor poate aduce lămuriri mai mult decât utile.
Sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 11:30, Mircea Cărtărescu este invitatul care deschide cea de-a treia ediție a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim” la Ateneul Român. Conferința cu titlul „Etica literaturii” vorbește despre influența valorilor morale ale autorului, a opțiunilor sale civice, ideologice și politice asupra propriei literaturi și a comunității și despre dizolvarea esteticului în etic și ideologic în lumea culturală actuală.
Conferință susținută de Mircea Cărtărescu este urmată de un dialog cu Mirela Nagâț.
Sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 17:30, Germina Nagâț, cercetător care a condus timp de 17 ani Direcția de Investigații a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), ne vorbește despre vârstele Securității, într-o conferință cu tema „Ce a fost Securitatea? Fețele și vârstele ei” care pledează pentru acuratețea memoriei și analiza critică a perioadei comuniste, singurele terapii efi ciente împotriva amneziei și a recidivei totalitare.
Conferință susținută de Germina Nagâț este urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu, „Limitele deconspirării”.
Duminică, 23 februarie 2020, ora 11:30, Cristian Mureșan, expert în politici publice în domeniul energiei, care activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligență economică din Paris, susține o conferință cu tema „Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm?”, în care explică, pornind de la date statistice, dacă sistemul capitalist este și poate rămâne compatibil cu aspirațiile claselor de mijloc, cu ecologia, cu tehnologia tip inteligență artifi cială și cu lumea de mâine.
Conferință susținută de Cristian Mureșan este urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici.
Duminică, 23 februarie 2020, ora 17:30, Manfred Spitzer, psihiatru și cercetător în neuroștiințe, directorul Spitalului Universitar de Psihiatrie și al Centrului de Transfer pentru Cercetare și Neuroștiințe din Ulm, ne vorbește despre „Demența digitală” și dependența pe care o creează mediile digitale atunci când sunt folosite excesiv și influența lor asupra felului în care gândim.
Conferință susținută de Manfred Spitzer este urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu.
Luni, 24 februarie 2020, ora 19:00, dr. Alexandra Martin, profesor asistent la Colegiul Medical din Chattanooga, Spitalul de Copii Erlanger, unde a pus bazele unei echipe antrenate pentru diagnosticul și tratamentul bolilor endocrine la copii, și dr. Yuvraj Kalra, medic pediatru și specialist în terapie intensivă pediatrică la Spitalul de Copii din Chattanooga, statul Tennessee, unde a organizat secția de terapie intensivă pentru copii-problemă, susțin conferința „Copiii noștri în secolul 21. Perspective ale pediatriei” în care prezintă publicului român stadiul actual, prioritățile și perspectivele medicinei copilului – noile tratamente pentru boli metabolice, genetice, imune și degenerative, până nu de mult fără soluție, și avansurile tehnologice din ultimele decenii.
Conferință susținută de dr. Alexandra Martin și dr. Yuvraj Kalra este urmată de un dialog cu dr. Martin S. Martin.
Marți, 25 februarie 2020, ora 19:00, Mihai Netea, internist-infecționist și profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, laureat în 2016 al Premiului Spinoza, cea mai importantă distincție științifică a Olandei, susține o conferință cu tema „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învață studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est”, în care aflăm cât de diferiți suntem noi cu adevărat față de celelalte popoare din jurul nostru și dacă aceste diferențe vin din faptul că vorbim alte limbi, mâncăm diferit, interpretăm altfel evenimentele istorice sau suntem poate diferiți la nivelul biologic al ADN-ului pe care îl avem.
Conferință susținută de Mihai Netea este urmată de un dialog cu Corina Negrea.
Miercuri, 26 februarie 2020, ora 19:00, are loc conferința de închidere, cu tema „Superstițiile moderne”, este susținută de Horia-Roman Patapievici:
Dacă admitem că superstițiile sunt prejudecățile în care avem o încredere religioasă, ne putem întreba, având drept scop același ideal al emancipării și afirmării demnității omului, care sunt superstițiile lumii moderne, de ieri și de azi.
Conferință susținută de Horia-Roman Patapievici este urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu.
Fiecare întâlnire este prezentată de Mirela Nagâț, jurnalist cultural și realizatoare a emisiunii „Cooltura” la TVR1.
Găsiți informații detaliate despre conferințe și biografiile complete ale conferențiarilor și partenerilor de dialog pe site-ul oficial al evenimentului.