De ce iubim femeile
Binecunoscuta carte „De ce iubim femeile„, a lui Mircea Cărtărescu, are şi o variantă audio, apărută la Humanitas Multimedia, în lectura regretatului Adrian Pintea.
E limpede ca adulţii au nevoie de poveşti. Numai că zânele lor şi-au scurtat rochiile, şi-au tăiat părul care le ajungea cândva până la călcâie şi au învăţat să fie femei, ceea ce e mult mai complicat şi periculos decât meseria de zână. Un mănunchi de istorii cu femei, aşadar, spuse simplu, captivant, de un povestaş a cărui viaţă seamănă ca două picături de apă cu cea a lui Mircea Cărtărescu. În fiecare poveste e un sâmbure de neobişnuit care stă ascuns în carnea obişnuitului, în „ordinar” o sămânţă de extraordinar care dă rod epic.
Un omagiu (adesea în sensul cel mai concret, erotic al cuvântului) adus femeilor „pentru că sunt femei”, rostit de actorul Adrian Pintea:
Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent, este conferenţiar dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist.
Cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, precum şi de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacăra, Tomis şi Ziarul de Iaşi. Au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis, Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 Premiul Giuseppe Acerbi, Castel Goffredo, Italia.
Nu putem să nu recunoaştem, cei care i-au citit opera sau numai o parte din ea, că dl Mircea Cărtărescu este un
geniu. Da, un geniu al literaturii române. Ştiu că „geniu” este un cuvânt mare, cu care nu foarte multă lume poate
fi etichetată… Dar dl Cărtărescu aduce argumente temeinice prin însăşi opera sa că este demn de a sta lângă alţi
scriitori de geniu români precum Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Lucian Blaga ori Nichita Stănescu. Folosind vorbele
lui Marin Preda, dacă „timpul are răbdare”, şi având în vedere faptul ca o mare parte din opera cărtăresciană şi-a
găsit ecou în afara graniţelor României prin traducerile în limbi de circulaţie universală, nu am avea de ce să ne
îndoim că Mircea Cărtărescu va lua Premiul Nobel pentru Literatură. Părerea mea, ca şi a multor români, este că
Mircea Cărtărescu chiar merită această distincţie.
Într-adevăr, domnul Cărtărescu este un geniu al literaturii române. Mi-a făcut o deosebită plăcere să lecturez cartea „De ce iubim femeile”, precum şi alte scrieri ale domniei sale.