11 noiembrie 2016

Crăciun 2016

Mărcile poştale pornesc din timp la colindat şi vestesc Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, prilej de mare sărbătoare şi bucurie. Acest praznic cu dată fixă, 25 decembrie, numit în tradiţie Crăciun, reprezintă pentru toţi creştinii, din întreaga lume, momentul de calm şi strălucire, speranţă şi renaştere sufletească pentru toţi cei care cred în Întruparea lui Dumnezeu, Fiul. Romfilatelia vă invită să descoperiţi, într-o manieră originală, o altfel de poveste a Crăciunului, şi mai ales, să oferiţi un cadou inedit pentru cei dragi, produsele filatelice „Crăciun 2016”. Alcătuită din două timbre şi o coliţă dantelată, emisiunea „Crăciun 2016” poate fi achiziţionată începând de vineri, 11 noiembrie 2016, de la magazinele Romfilatelia.

fdc

Mesajele-simbol creştineşti reproduse pe elementele acestei emisiuni invită la o călătorie imaginară într-unul din cele mai frumoase locuri de închinare din România: Mănăstirea Putna, laitmotivul religios al emisiunilor acestui an, la împlinirea a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Atmosfera de sărbătoare sugerată prin acest proiect filatelic este completată, vizual, de o delicată floare de Poinsettia, cunoscută şi ca Floarea Nopţii Sfinte, Steaua Crăciunului sau Crăciuniţă.

Aşadar, pe timbrul cu valoarea nominală de 1.30 lei, regăsim reproducerea imaginii unei icoane prăznicare, Naşterea Domnului, aflată în patrimoniul Mănăstirii Putna. Imaginea sugerează, în culori, toată creaţia ce a luat parte la naşterea Fiului lui Dumnezeu, întrupat din Sfânta Fecioară şi Duh Sfânt, într-o peşteră săracă a Betleemului, prin cerul cu steaua care a călăuzit pe cei trei înţelepţi veniţi din alte ţări, îngerii şi păstorii care au adus slavă lui Dumnezeu şi pământul care a oferit peştera în care s-a născut Mesia cel aşteptat.

Pe cel de-al doilea timbru al emisiunii, cu aceeaşi valoare nominală, de 1.30 lei, este ilustrată floarea roşie de Poinsettia. Legenda spune că o fată săracă, neavând ce să ducă la biserică pentru slujba de Crăciun, a cules de pe marginea drumului un mănunchi de plante verzi, convinsă fiind că orice dar oferit din inimă este bine primit de Dumnezeu. Când a intrat în biserică, frunzele în formă de stea şi-au schimbat culoarea, transformându-se în roşu aprins. Minunea din ziua de Crăciun a făcut ca planta să primească numele de Floarea sau Steaua Crăciunului.

Timbrul şi manşeta coliţei dantelate, cu valoarea nominală de 12 lei, reprezintă două versiuni ale icoanei Dulcea Sărutare, care sunt pictate în atelierele Sfintei Mănăstiri Putna. Întreaga compoziţie picturală este concentrată asupra imaginii de ansamblu a Maicii Domnului cu Pruncul, care reprezintă cea mai înaltă, cea mai curată şi sfântă maternitate din toate timpurile.

Emisiunea filatelică este completată de un plic prima zi şi două produse speciale, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă pentru fiecare timbru al emisiunii și minicoala de 4 serii.

Produsele filatelice speciale, realizate într-un tiraj limitat la 351 de exemplare, sunt:

  • albumul filatelic, echipat cu blocul de trei timbre (timbrul Naşterea + două timbre Crăciuniţa) al emisiunii şi plicul prima zi având ştampila prima zi aplicată în clar în folio aur, ambele produse fiind numerotate de la 001 la 351;
  • mini-albumul special ce conţine timbrul de argint aurit, replică a mărcii poştale care ilustrează Naşterea, alături de certificatul de autenticitate şi blocul de două timbre (timbrul Naşterea + timbrul din coliţa emisiunii), numerotate de la 001 la 351.

craciun-2016

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook