24 septembrie 2018

Cox sau Mersul timpului

Editura Humanitas Fiction așteaptă publicul la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 26 septembrie 2018, ora 19:00, la lansarea romanului „Cox sau Mersul timpului” de Cristoph Ransmayr – cea mai importantă voce a literaturii contemporane de limbă germană –, apărut recent în colecția „Raftul Denisei”. La eveniment vorbesc Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac din România, Vlad Zografi, romancier, dramaturg și eseist, Ioan Stanomir, scriitor și publicist și Marius Constantinescu, scriitor și jurnalist cultural. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.



Pe fundalul Chinei secolului al XVIII-lea, cu tablouri ce zugrăvesc fastul imperial, rafinamentul sadic al execuțiilor ori strălucirea metalică a râurilor otrăvite cu mercur, Christoph Ransmayr ne oferă un roman magistral, stratificat tematic: de la stranietatea unei lumi exotice dominate de frică și experiențele extreme de durere și clarificare interioară, până la o reflecție filozofică asupra timpului.

Die Welt consemnează:

Ransmayr nu trebuie să pună limite bucuriei debordante de a descrie: în acest cadru exotic, nici un superlativ nu trebuie să se justifice. […] Cititorul își revine cu greu din uimire. Lui Ransmayr îi stă la dispoziție dintotdeauna, încă de la primele lui romane de succes, un limbaj impresionant. El e un virtuoz. El e filozoful timpului.

Devastat de moartea fiicei sale de cinci ani Abigail și de tăcerea în care i se refugiază tânăra și îndurerata soție, Alister Cox, faimos producător de ceasornice și constructor de automate din Londra, acceptă invitația pe care i-o aduc trimișii lui Qianlong, Marele Împărat al Chinei, și pleacă la drum însoțit de cei mai buni trei ucenici ai săi. După șapte luni de călătorie pe o mare sfâșiată de furtuni, la Curtea Imperială, Cox descoperă o replică fidelă a atelierului său londonez, unde trebuie să lucreze după planurile și dorințele împăratului, cea mai mică abatere putând să-l ducă la pieire, și să inventeze mecanisme care să poată măsura timpul interior: al fericirii, al iubirii, dar și al bolii, decrepitudinii și morții.

În Orașul Interzis, dispunând de resurse nelimitate și având libertatea să folosească oricâte nestemate și metale există în trezorerii și în mine, Cox și asistenții lui creează automatele cele mai uimitoare. Numai că Împăratul se dovedește a împărtăși, pentru o clipă, visul maestrului și-i cere acestuia să construiască un ceas care măsoară însăși eternitatea.

„Der Tagesspiegel” notează:

Descrierea lumii atât de exotice și de ermetice, concepută integral după criterii estetice, face să irupă forțele foarte specifice ale lui Ransmayr: atât de elocvent, bogat în exprimare și plin de digresiuni, pe de o parte, atât de precis și de plastic, pe de altă parte, cum pot să scrie doar puțini autori. Dincolo de strălucirea stilistică apare un model narativ elaborat cu infinită precizie.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook