Corinzi de-acasă
Cătălin Dumitraş lansează albumul de colinde „Corinzi de-acasă”, colinde străvechi din Țara Codrului – împletire de laic și creștin – spiritualitate românească autentică ce reînsuflețește emoția Crăciunului de altădată.
Materialul prezintă cântece laice străvechi, pe care tinerii din zona Țării Codrului (zonă folclorică ce cuprinde localități din județele Maramureș, Sălaj și Satu Mare), le cântau în preajma sărbătorii Crăciunului și a Anului Nou într-o abordare muzicală în strânsă legătură ci cele creștine, diferența principală față de acestea fiind dată de mesajul laic, în general cu tentă de autoironie sau comic.
Cătălin Dumitraş declară:
De ce un album? Inițial am dorit să le înregistrez pentru a evita uitarea lor, parte dintre ele doar auzindu-le de câteva ori în copilărie. Ulterior, prezentând câteva unor prieteni din alte zone ale tării, am fost impresionat de reacțiile acestora și la îndemnul lor am decis să mă implic mai mult și să le fac cunoscute unui public mai larg.
Colindele creștine cuprinse în album provin din același areal, însă nu mai sunt cântate în prezent. Cele laice cunoscute sub numele de „Corinzi între șuri” sau „Corinzi de păstă grădini” făceau deliciul întrunirilor tinerilor necăsătoriți care, de sărbătorile de iarnă, le foloseau alături de colindele creștine pentru destinderea atmosferei şi pentru distracție.
Întreg materialul este cules din localitatea Gârdani, județul Maramureș, în anii 1980, de către prof. Eleonora Dumitraș, mama artistului interpret, dascăl în localitate și fiu al satului, folosind în special informații provenite de la membrii familiei (bunica Rucsanda Dumitraș).