3 decembrie 2015

Colecţia Numismatică a Băncii Naţionale a României, Tezaure Monetare (II)

Continuând seria proiectului filatelic „Colecția Numismatică a Băncii Naționale a României, Tezaure Monetare„, lansat în anul 2014, Romfilatelia prezintă publicului cea de-a doua emisiune de mărci poștale dedicată valoroasei colecții din cadrul BNR, timbrele având astfel scopul de a oferi o cât mai completă imagine a istoriei circulației monetare în spațiul românesc. Emisiunea de timbre este disponibilă spre vânzare începând de vineri, 4 decembrie 2015, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Colectia numismatica a BNR, Tezaure Monetare (II)

Mărcile poștale ale noii emisiuni vin în completarea celor de anul trecut și reproduc patru tipuri noi de monede regăsite în tezaurele monetare din colecția numismatică a BNR: monedele dacice de argint, monedele romane imperiale de aur, monedele poloneze de argint și ducații olandezi.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei sunt reprezentate monedele dacice de argint. Întrucât valoarea intrinsecă a monedelor geto-dacice a tot scăzut ulterior, iar metalul comun a ajuns să predomine în aliaj, în secolul I î.Hr. reprezentările care apăreau pe aceste monede erau doar simple reproduceri schematice, fără a mai păstra elemente de legendă sau trăsături principale ale reprezentărilor originale. În colecția numismatică a BNR se găsește un tezaur descoperit în Bucovina, alcătuit din monede de tip Huși-Vovriești, datate în secolul al III-lea î.Hr., a căror principală caracteristică este prezența tăieturilor de pe revers.

Monedele romane imperiale de aur sunt ilustrate pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 lei. Tezaurul de la Pitești, alcătuit din monede de aur din timpul împăratului Gordian al III-lea și aflat în colecția numismatică a BNR, este cel mai mare tezaur de aurei descoperit până acum pe teritoriul României.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei este înfățișat Ducatul olandez. În colecția numismatică a BNR se păstrează un tezaur datat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, descoperit în localitatea Mihăiești, comuna Hodoroceni (județul Suceava), alcătuit în mare parte din ducați olandezi, cărora li se alătură ducați venețieni și diverse monede otomane.

Monedele poloneze de argint sunt reproduse pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei. Colecția numismatică a BNR păstrează mai multe tezaure monetare alcătuite din monede poloneze din argint din secolele XVI-XVII, descoperite mai cu seamă pe teritoriul Moldovei.

Cele patru mărci poștale ale emisiunii sunt însoțite de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre + 6 viniete + 2 tabsuri și blocul de 4 timbre + 4 viniete (în album filatelic).

Produsul special este albumul filatelic, realizat într-un tiraj de 245 de exemplare și echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii, având elemente grafice în folio aur, și plicul prima zi al emisiunii cu ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 245.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook