15 noiembrie 2007

Ceremonia de decernare a Premiului Marin Sorescu

Marţi, 13 noiembrie 2007, la Institutului Cultural Român de la Stockholm, a avut loc prima ceremonie de decernare a Premiului Marin Sorescu. Laureatul din acest an este scriitorul Steve Sem-Sandberg, care s-a declarat ”încântat, mişcat şi mândru” că i s-a decernat acest premiu, ”ce poartă numele unui scriitor atât de important şi complex”, în a cărui operaă ”s-a recunoscut pe sine”.

Ceremonia a fost deschisă de către domnul Dan Shafran, directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, care a vorbit despre procedura de jurizare şi despre scriitorul Marin Sorescu. În continuare, scriitoarea Gabriella Håkansson, unul dintre membrii juriului, a făcut o prezentare a operei laureatului Steve Sem-Sandberg. De asemenea, programul a cuprins o lectură din operele lui Steve Sem-Sandberg şi Marin Sorescu, în interpretarea actorului Christian Fex.

Laureatul a fost desemnat de un juriu format din Sara Arrhenius, Directorul Galeriei de artă Bonniers Konsthall, Jonas Ellerstrom, editor, scriitor si traducător, Gabriella Håkansson, scriitor şi critic literar, Fredrik Lind, librar, şi Dan Shafran, traducător, Directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Motivaţia juriului este următoarea: „Prin complexitatea, vitalitatea şi forţa intelectuală a romanelor şi eseurilor sale, plasate adeseori în Europa Centrală şi de Est, Steve Sem-Sandberg aparţine artei narative europene de astăzi. Cărţile sale, care sparg graniţele dintre lumi şi dintre realitate şi ficţiune, ne oferă o imagine complexă a societăţii contemporane, făcând totodată simţită prezenţa istoriei. Prin încercarea lui de a crea un hibrid între naraţiune şi documentar, Steve Sem-Sandberg a devenit un model pentru scriitorii mai tineri, încurajându-i să experimenteze şi să testeze noi formule literare.”

Steve Sem-Sandberg este romancier, eseist, critic literar şi traducător. S-a născut în 1956 la Oslo, Norvegia. A debutat în 1976 cu romanul „Sländornas värld”. S-a impus însă în anii ’90, cu trilogia alcătuită din romanele „Theres” (1996), „Allt förgängligt är bara en bild” (1999) şi „Ravensbrück” (2003), care urmăresc destinele a trei personaje istorice: Ulrike Meinhof, Lou Andreas-Salomé şi Milena Jesenská. Ultimul său roman, „Härifrån till allmänningen” (2005), se concentrează asupra câtorva destine dintr-o suburbie a Stockholm-ului la sfârştul anilor ’60, o perioadă de mari prefaceri sociale pentru Suedia. Steve Sem-Sandberg este laureatul Premiului pentru literatură al cotidianului Aftonbladet (1996). În prezent, Steve Sem-Sandberg este redactor cultural al prestigiosului cotidian suedez Svenska Dagbladet.

Decernarea premiului a fost remarcată atât de presa scrisă, cât şi de Radiodifuziunea suedeză. La eveniment au participat cunoscuţi scriitori suedezi, reprezentanţi ai lumii editoriale, ai Academiei Suedeze, Uniunii Scriitorilor şi Institutului Suedez.

Premiul constă în 50 000 de coroane suedeze şi un trofeu conceput şi executat de artista Kuki Constantinescu.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

2 thoughts on "Ceremonia de decernare a Premiului Marin Sorescu"

  1. PAUL SPIRESCU spune:

    Este chiar minunat atunci când unui scriitor din lumea largă i se decernează un premiu cu numele unui mare scriitor român. Când se va întâmpla şi invers?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook