16 mai 2016

Cédric Villani vine la Bucureşti

Marţi, 17 mai 2016, de la ora 18:30, Agenţia Universitară a Francofoniei, Editura Humanitas şi Editura Trei organizează în Librăria Humanitas de la Cişmigiu dubla lansare de carte a lui Cédric Villani, laureat al Medaliei Fields 2010, în prezenţa autorului. La întâlnire participă Liviu Ornea, profesor universitar la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti, cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Romane, Magdalena Mărculescu, director editorial Trei, şi Vlad Zografi, coordonatorul colecţiei de ştiinţă a Editurii Humanitas.

invit_17mai2016

Două cărţi de excepţie ale marelui matematician Cédric Villani sunt prezentate publicului. Prima pune la loc de cinste ştiinţa şi invenţiile care au bulversat cursul istoriei moderne; a doua ne antrenează într-o călătorie de la geneză până la reuşita unei descoperiri ştiinţifice. Prima prezintă destinele a doi fizicieni, a unui matematician şi a unui militar care, deşi păreau să rămână undeva în spatele intrigii, au jucat un rol crucial în evoluţia umanităţii; a doua descrie fascinanta incursiune în inima creaţiei ştiinţifice, cu urcuşurile şi coborâşurile, cu bucuria succesului trăită, dar şi cu greutăţile impasului care până la urmă nu fac decât să relanseze aventura.

„Teorema vie”, publicată în colecţia de ştiinţă a Editurii Humanitas, este o carte „stranie”, afirmă Liviu Ornea, iar Cédric Villani o desemnează „inclasabilă”. Este totodată povestea unei demonstraţii, dar şi o incursiune în cotidianul unui matematician; cititorul îl însoţeşte şi trăieşte toate sentimentele autorului. Laureat al celei mai înalte distincţii mondiale în matematică, Medalia Fields, numită popular şi „Premiul Nobel al matematicii”, Cédric Villani reuşeşte să-l facă pe cititor actor în aventura sa. Cartea dezvăluie omul de ştiinţă, dar şi omul din spatele ştiinţei. Matematica se face cunoscută marelui public prin intermediul acestei cărţi, scrisă totodată şi pentru „a da viaţă unei discipline, unei lumi care în esenţă este ignorată de marele public”, după cum declară însuşi autorul.

Cea de-a doua carte publicată la Editura Trei, „Visători picaţi din lună: patru genii care au schimbat istoria”, este fructul creaţiei unui matematician, Cédric Villani, şi a unui ilustrator, Edmond Boudoin. Împreună au reuşit să redea într-un document poetic şi pasionant patru destine extraordinare care, dintr-o dată, de la o zi la alta, sub influenţa unei inspiraţii de geniu, şi-au pus veşmintele de visător eroic sau de erou visător. Primul este fizician, Werner Heisenberg, cel care a descoperit „principiul incertitudinii”; al doilea este matematician, Alan Turing, care a jucat un rol major în decriptarea codurilor maşinii Enigma, punând astfel bazele informaticii; al treilea este fizician, Léo Szilard, printre primii care au înţeles utilitatea militară a energiei nucleare; ultimul, Hugh Dowding, a condus Bătălia Angliei şi datorită căruia forţele aeriene britanice nu au fost distruse de către Luftwaffe.

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 0721.973948 sau la adresa de e-mail anda.visan@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până în data de 17 mai, ora 17:00.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook