17 martie 2014

Care Santos vine la Bucureşti

Scriitoarea catalană Care Santos vine la Bucureşti, în perioada 18–19 martie 2014, la invitaţia Institutului Cervantes si a Editurii Humanitas Fiction. Desemnată de curând câştigatoare a celei mai importante distincţii literare catalane, Premi de las Lletres Catalanes Ramon Llull, Care Santos propune publicului român, în traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, cel mai cunoscut roman al sau, „Încăperi ferecate„, apărut la Editura Humanitas Fiction în colecţia „Raftul Denisei”.

Santos2014

Marţi, 18 martie 2014, Librăria Humanitas de la Cişmigiu găzduieşte, de la ora 19:00, lansarea volumului „Încăperi ferecate„, un roman cu o spectaculoasă carieră internaţională, tradus în peste 15 limbi în mai puţin de doi ani. Alături de Care Santos, la eveniment participă: Mircea Cărtărescu, Simona Kessler, Marin Malaicu-Hondrari, Andreea Răsuceanu si Denisa Comănescu.

Amintind de „Umbra vântului” de Carlos Ruiz Zafón si de „Oraşul minunilor” al lui Eduardo Mendoza, „Încăperi ferecate” dovedeşte că mai tânăra scriitoare catalană Care Santos a dat o lovitură îndrăzneaţă pariind pe Barcelona istorică. O galerie de tablouri misterioase, în care poate fi citită istoria întunecată a unei celebre familii barceloneze. O serie de poveşti de dragoste şi răzbunare ale căror ecouri nu se sting nici peste secole. O tânără şi ambiţioasă moştenitoare care alege să dezgroape trecutul şi să-i desluşească enigmele, indiferent de consecinţe. Ipostaze în timp ale oraşului, dar mai cu seama cea a Barcelonei anilor ’30, surprinsă în plină glorie modernistă.

În prestigioasa publicaţie El Mundo, cartea este descrisă astfel: „Un roman de epocă despre decăderea si opulenţa Barcelonei surprinse între sfârşitul secolului al XIX-lea şi mijlocul secolului XX, despre destinul secret al unei familii îngropat în zidurile unui palazzo. Care Santos deschide aceste «încăperi ferecate» cu măiestrie.”

Miercuri, 19 martie 2019, de la ora 19:00, Institutul Cervantes găzduieşte conferinta „Care Santos în dialog cu Mircea Cărtărescu”, cu tema „Memorie şi literatură”.

Care Santos s-a născut în 1970, în oraşul Mataro din apropierea Barcelonei. A scris de la vârsta de opt ani, câştigând prima competiţie literară la 14 ani. A studiat mai întâi dreptul, urmând tradiţia familiei, iar apoi filologia la Universitatea Autonomă din Barcelona. Şi-a început cariera jurnalistică la Diari de Barcelona, lucrând ulterior în redacţiile cotidienelor ABC si El Mundo. A debutat în 1995 cu volumul „Cuentos cítricos”. Este autoarea a opt romane, şase volume de proză scurtă, două volume de poezii, precum şi a numeroase cărţi pentru copii si adolescenţi, pentru care a primit o serie de premii importante: Ciudad de Alcalá, Ana María Matute, Alfonso de Cossío, Gran Angular, Edebé. Printre volumele publicate de Care Santos se numără „Intemperie” (1996, povestiri), „Aprender a huir” (2002, roman), „El dueño de las sombras” (2006, roman), „La muerte de Venus” (2007, roman), „Los que ! rugen” (2009, povestiri). Roman ambiţios şi scris admirabil, „Încăperi ferecate” („Habitaciones cerradas”) a apărut în 2011. În prezent, Care Santos este critic literar la suplimentul El Cultural al ziarului El Mundo şi coordonează site-ul dedicat literaturii spaniole La Tormenta en un Vaso. Este fondatoarea Asociaţiei Tinerilor Scriitori Spanioli, a cărei preşedintă a fost timp de opt ani. La Editura Humanitas Fiction urmează să apară romanul lui Care Santos lansat în Spania în 2013, „Aerul pe care îl respiri” („El aire que respiras”). Pendulând între Barcelona din secolele trecute şi cea din prezent, romanul – istoric, de moravuri, de arheologie literară, de urbanistică şi politică, de aventuri şi de iubire – colcăie de personaje reale şi fictive, fiind, de fapt, un omagiu adus cărţilor, librarilor, anticarilor şi cititorilor împătimiţi.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook