2 septembrie 2021

Călătoria lui Dante

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, are plăcerea să anunțe spectacolul „Călătoria lui Dante”, după „Divina Comedie” de Dante Alighieri, recital extraordinar al actorului Emil Boroghină. Reprezentația are loc în 11 septembrie 2021, de la ora 18:00, la Sala George Constantin.



Recitalul este prefațat de lansarea cărții „Lectura lui Dante”, scrisă de Laszlo Alexandru. Cartea, în trei volume, 2000 de pagini, apărută la editura Cartier în 2020, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România și este prezentată de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, în prezența autorului.

Alexandru Balaci declară:

Iubirea sa ideală, pasiunile ternic umane, profunda, intensa vibrație în fața frumuseții l-au ridicat pe Dante Alighieri ca pe un munte înalt, către ceruri, în imensitatea literaturii medievale. Extraordinar prin grandoarea sentimentelor și a gândirii, prin arta înaltă a poeziei și rigurozitatea precisă a științei, prin inteligența speculativă cu care a spart porțile închise ale ignoranței. (…) În esență, „Divina Comedie” nu este altceva decât mirifica poemă a iubirii infinite și a durerii de patrie. Nimeni nu și-a idolatrizat mai mult patria ingrată, dar totdeauna adorată, ca Dante Alighieri, pasionat cântăreț al magnificelor ei frumuseți, care o înscriu între minunile planetei Terra, ori al glorioasei ei istorii trecute. Nimeni nu a deplâns-o mai profund pentru nenorocirile-i prezente. Acest glas puternic de italienitate, adăugat frumuseților armonice ale poemei, a făcut din „Divina Comedie” o poemă națională și universală în același timp.

În 2021 se împlinesc 700 de ani de la moartea poetului, filosofului și omului politic Dante Alighieri, moment important pentru cultura europeană și universală, eveniment sărbătorit pe parcursul acestui an, peste tot în lume.

Cu această ocazie, Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Academia Română, Institutul Cultural Român, Romfilatelia şi Teatrul Nottara marchează acest eveniment cultural prin expoziţia „Dante în grafica românească” – Mac Constantinescu şi Marcel Chirnoagă, prin colocviul internaţional „Dante Alighieri – 700” şi prin spectacolul „Călătoria lui Dante”, inspirat de opera „Divina Comedie” de Dante Aligheri, recital extraordinar al actorului Emil Boroghină.

Montarea marchează 700 de ani de la moartea lui Dante și este o coproducție Teatrul Nottara, Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova, și Teatrul Poesis. Scenariul este semnat de Emil Boroghină și Alina Hiristea, iar regia este semnată de Alina Hiristea. Programul Teatrul Poesis a fost distins cu Premiul special în cadrul Galei UNITER 2021.

Evenimentul se desfăşoară în conformitate cu regulile impuse de situația pandemică.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook