7 decembrie 2016

Brâncuşi împotriva Statelor Unite

Sâmbătă, 10 decembrie 2016, de la ora 19:30, are loc premiera piesei „Brâncuși împotriva Statelor Unite” la Sala Studio a Teatrului Odeon și este precedată de lansarea cărţii „Brâncuși împotriva Statelor Unite. Carte-program realizată de George Banu”, de Éric Vigner și publicată la Curtea Veche Publishing. Lansarea cărții are loc în prezența ES Ambasadorul Franței în România, domnul François Saint-Paul, a regizorului Éric Vigner, a teatrologului George Banu, a redactorului şef Cătălin Strat (Curtea Veche Publishing), și a artistului plastic Mircea Cantor, realizatorul vizualului pentru acest proiect. În deschidere ia cuvântul doamna Dorina Lazăr, directoare a Teatrului Odeon.

teatru_brancusi

În 1926, când mai multe sculpturi ale lui Constantin Brâncuși au fost aduse din Europa în Statele Unite, printre care și „Pasărea în spaţiu”, vameșii americani s-au grăbit să le încadreze în categoria „ustensile de bucătărie și echipament spitalicesc”, aplicând tarifele corespunzătoare. Indignat, Brâncuși a contestat această decize funcționărească nu atât din cauza taxelor vamale, cât din cauza obtuzității cu care era întâmpinată în America arta modernă. Așa a pornit un proces istoric, care s-a judecat în 1928, punând față în față viziuni diferite despre artă, abordări birocratice și dorința puternică a lui Brâncuși de a demonstra că arta poate stârni emoții chiar și prin intermediul unui „obiect neidentificabil”. Din actele acestui proces s-a născut o piesă de teatru.

Spectacolul a fost realizat inițial de Éric Vigner pentru a 50-a ediție a Festivalului de Teatru de la Avignon în iulie 1996 și a fost reluat în ianuarie 1997 pentru inaugurarea atelierului Brâncuși de la Centrul Pompidou din Paris.

În aprilie 2013 a fost recreat ca spectacol lectură în Sala Matisse de la Muzeul de Artă Modernă din Paris, iar în 2015 a fost prezentat la Passerelle, Centrul de artă contemporană de la Brest. Traducerea piesei îi aparţine lui George Banu, asistent regie Vlad Chiriţă, decor și costume Constantin Ciubotariu, light design Kelig le Bars şi sound design John Kaced. Din distribuţie fac parte: Mugur Arvunescu, Richard Bovnoczki/ Silvian Vâlcu, Mircea N. Creţu, Marius Damian, Elvira Deatcu, Laurenţiu Lazăr, Relu Poalelungi, Virginia Rogin, Oana Ștefănescu şi Carmen Tănase.

Următoarele reprezentații sunt programate pe 11, 15 și 16 decembrie 2016, de la ora 19:30, la Sala Studio.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook