25 februarie 2008

Bogdan Teodorescu despre manipulare

Bogdan Teodorescu despre manipulareBogdan Teodorescu, lector la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA şi doctor în teoria audio-vizualului, autorul volumului „Cinci milenii de manipulare„, apărut la Tritonic Grup Editorial, este invitat marţi, 26 februarie 2008, ora 18:30, la Seara Cărţii Tritonic în Club A, pentru o dezbatere cu tema „manipularea – o reţetă ce se perfecţionează de mai bine de cinci milenii”.

Discuţia va pleca de la întrebările:

  • Ce au în comun Mao, Hitler, Biserica, sofiştii greci şi Ceauşescu?
  • De ce istoria se repetă?
  • Cum se poate ca manipularea să fie la fel de eficientă şi fără tehnologie sau advertising?
  • De ce la baza progresului se află manipularea?
  • Cum este posibil ca milioane de indivizi să se supună unui singur om?


Omul modern crede că nu mai poate fi manipulat deoarece cunoaşte ingredintele. Este însă o victimă probabilă a propagandei, o victimă sigură a manipulării din partea organizaţiilor politice, dar şi a celor comerciale sau de media.

Omul modern este măsurabil din punct de vedere sociologic, este determinabil din punct de vedere psihologic şi este parte a unui organism complex, dar perfect analizabil, care se numeşte opinie publică.

Fiecare rând citit într-un ziar, fiecare film văzut, fiecare reclamă întâlnită pe drum, fiecare discurs politic, fiecare demers al societăţii civile îl afundă şi mai mult într-o lume a multiplelor opţiuni, toate precomandate, dar niciuna izvorâtă pur şi simplu din mintea sa. Devine astfel un individ unidimensional, prins între multiple canale de comunicare.

Bogdan Teodorescu spune: „Până să existe ziarele, televiziunile, radiourile, cinematografele care să direcţioneze cetăţeanul, au fost templele, scribii, artiştii ambulanţi şi monumentele, legendele şi miturile, ceremoniile şi tot cortegiul de ritualuri şi, nu în ultimul rând, educaţia. În fiecare clipă a existenţei sale sociale, individul a primit de la liderii săi, politici sau spirituali, indicaţii privind traseul pe care ar fi bine să-l urmeze în această viaţă şi explicaţii asupra realităţii înconjurătoare”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook