8 februarie 2019

Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!

Sâmbătă, 9 februarie 2019, începând cu ora 16:00, la Clubul Țăranului, Galeria Posibilă și Muzeul Național al Țăranului Român organizează o nouă serie de conferințe dedicate expoziției „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!”, deschisă la Sala „Tancred Bănățeanu”. Galeristul Matei Câlția, fotograful Florin Ghenade, curatorul Alexandra Manole și omul de comunicare Corina Bordeianu analizează proiectul din perspectiva organizatorilor și pune în lumină partea nevăzută a expoziției și procesul din spatele realizării și promovării lui. Intrarea este liberă.Program:

Matei Câlția – Peisaj la Galeria Posibilă (ora 16:00 – 17:00)

Matei Câlția spune:

Acum mai bine de 20 de ani, când eram student la arte, subiectul peisajului nu era unul care să freamăte de contemporaneitate, natura vie (nu mai zic de cea statică) erau lucruri care nu emoționau. Contextul social, atitudinea socială, reacția politică-polemică erau lucrurile de primă mână în ce privea discursul artistic. Am susținut licența, atunci cu o instalație ironic-arhivistică care repertoria „Animalus Urbanus, creând o falsă taxonomie pentru Teddy Bear, McChicken ori Broasca strivită de asfalt”.

De copil m-au uimit, nu grija elvețienilor care fac tunele pe sub șosea pentru a permite broaștelor să migreze pentru împerechere, ci grobianismul celor care consideră asta o năstrușnicie prostească. Încet, încet, fără un plan, în programul galeriei s-a insinuat această privire către peisaj, de la peisajele picturale ale lui Nicu Ilfoveanu la marea tragică a lui Matei Bejenaru, îmi amintesc chiar că i-am propus o carte cu peisaje și lui Dan Perjovschi. Apoi am început să descifrez mesajele ascunse în dealurile lui Ștefan Câlția sau în Peisajele Temporare al lui Bogdan Bordeianu, iar proiecte precum „Înapoi la Izvoare”, „RAPI”, „Nu îmi place numai marea, dar și muntele!” mi-au permis să duc mai departe acest plan. Voi povesti despre toate acestea și mai ales voi povesti de ce consider important să înțelegem peisajul în care trăim.

Florin Ghenade – Artist talk (ora 17:00 – 18:00)

Florin Ghenade declară:

La 6 ani de la primele imagini și la 3 ani de la începutul colaborării cu Galeria Posibilă, „Arbori Bătrâni/Să fie întuneric, da’ să fie lumină”, a ajuns un proiect cu multe unghiuri de citire, cu o suprafață texturată de informații și materiale (imagini, video, sunete, biblioteca de literatură conexă etc).

Însă, ce se întâmplă dacă dăm Cezarului ce i se cuvine, respectiv, ce se întâmplă dacă epuizăm sau îndepărtăm straturile de informație de pe trunchiul imaginilor, dacă dăm antropologiei ce-i al antropologiei, biologiei ce-i al biologiei, istoriei ce-i al istoriei, ecologiei ce-i al ecologiei? Ce se întâmplă dacă desprindem și dimensiunea curatorială ca un demers de sine stătător?

Ce-i rămâne autorului, ca motivație, ca artist? Sunt aceste narațiuni indispensabile sau rămâne ceva de sine stătător?

Alexandra Manole – Expoziție. Experiența vizitatorului (ora 18:00 – 19:00)

Alexandra Manole mărturisește:

Felul în care construim expozițiile și felul în care ele ajung la vizitator devine din ce în ce mai puțin static, iar lucrările expuse se construiesc, prin relațiile propuse, într-o narațiune. Aceasta ne determină nu doar vizitarea, parcurgerea spațiului, ci și înțelegerea lucrărilor și a intențiilor curatoriale, a mesajului care se transmite în urma acestei întâlniri. Într-un fel, expoziția devine un spațiu de cunoaștere, de cercetare, de experimentare și învățare. Așa cum putem gândi prin intermediul artei, tot așa putem gândi prin intermediul expoziției. Acolo suntem invitați să creăm legături între lucrări, să citim, să observăm, să înțelegem concepte și să intrăm într-o anumită stare.

Prezentarea propune câteva astfel de experiențe de vizitare prin alăturări atipice de lucrări, prin reconstrucția spațiului, prin alăturări de subiecte și spații imersive. În final, cum menționează curatorul Okwui Enwezor, „expoziția e ceva ce ar trebui să fie comprehensiv și plăcut”.

Corina Bordeianu – Expoziția „Arbori bătrâni în Social Media” (ora 19:00 – 20:00)

Corina Bordeianu spune:

Lucrez în comunicare în social media de peste 10 ani de zile, ultimii doi petrecându-mi timpul liber cu gândul la comunicarea din mediul cultural. Am colaborat alături de Galeria Posibilă anul trecut pentru expoziția „Ștefan Câlția. Obiecte Grăitoare” – și anul acesta am ajutat la dezvoltarea campaniei de comunicare a expoziției „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!”

În tot acest timp am adunat multe observații despre diferențele între comunicarea comercială și cea culturală. În ambele domenii lucram cu limite de comunicare, limite impuse de platformele de socializare, cum ar fi atenția redusă, formatele diferite sau faptul că oamenii nu urmăresc cu sunet. Sunt însă câteva reguli care sunt specifice pentru mediul cultural, pe care le-am descoperit prin proiectele „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!” și „Ștefan Câlția. Obiecte Grăitoare”. 

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook