2 ianuarie 2008

Am învăţat că…

Pe internet circulă un text, alcătuit din fraze care încep cu „Am învăţat că” şi atribuit lui Octavian Paler. Este un text frumos, dar pentru că aveam dubii cu privire la autor, am întreprins cercetări. Am decoperit că acesta se bazează pe un set de aforisme aparţinând unei anume Kathy Kane Hansen, din Statele Unite, traduse incomplet şi nu întotdeauna cel mai bine. Am făcut traducerea completă şi corectă, iar setul de aforisme poate fi citit în secţiunea autoarei.

Mai există cazuri de atribuiri eronate, în special în limba engleză (datorită circulaţiei), iar cei care avem preocupări în acest domeniu trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a pune lucrurile în ordine. Octavian Paler a spus şi a scris multe vorbe minunate, valoarea sa nu stă într-un singur text.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

2 thoughts on "Am învăţat că…"

 1. Andreea T. spune:

  Mda, interesant…
  Uneori se întâmplă ca unele aforisme să se asemene cu altele prin înţeles dar şi prin cuvinte.
  Nu auzisem de autoare până acum…

 2. Lucian Velea spune:

  În acest caz, nu este o asemănare, ci o traducere absolut evidentă.

  Cred că cineva a pus textul după poezia „Avem timp” de Octavian Paler, iar altcineva a crezut că este o continuare a poeziei. Apoi a început să circule aşa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook