20 noiembrie 2012

12 ani de Cărtureşti alături de Pascal Bruckner

Pe 22 noiembrie 2012, Cărtureşti aniversează 12 ani de la deschiderea primei librării. Cu această ocazie, Cărtureşti Cluj îşi aşteaptă clienţii cu ceai şi prăjiturele din partea casei, cu o reducere de 10% la toate cartile din ofertă şi, mai ales, cu un eveniment special: o întâlnire cu scriitorul şi eseistul Pascal Bruckner, urmată de o sesiune de autografe. Întâlnirea moderată de Alexandra Ionel are loc de la ora 19:00, cu traducere în limbă română. Institutul Francez din Cluj a făcut posibil acest eveniment.

Pascal Bruckner” width=”430″ class=”centered” />

Romancier, eseist şi filosof francez, Pascal Bruckner s-a născut la Paris în 1948. A început să se evidenţieze la mijlocul anilor ’70 în cercul «noilor filosofi», alături de Bernard-Henri Levy.

Este autorul romanelor „Luni de fiere” (1981) – adaptat pentru marele ecran de Roman Polanski, „Hotii de frumuseţe” (1997) – Premiul Renaudot, „Căpcăunii anonimi” (1998) şi „Iubirea faţă de aproapele” (2005). A scris de asemenea două cărţi pentru tineret: „Palatul chelfănelii şi Păzea” (1986) şi „Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun” (2003).

Scriitor angajat, Pascal Bruckner ţine să prezinte în cărţile sale realităţi sociale, dar şi să se exprime ca jurnalist şi persoană publică asupra politicii interne şi internationale. Este autorul mai multor volume de eseuri, printre care „Tentaţia inocenţei” (1995) – Premiul Medicis pentru Eseu, „Mizeria prosperităţii” (2002), „Tirania Penitenţei” (2006) – Premiul Montaigne şi „Căsătoria din dragoste. Oare mai există?” (2010). În ultima sa carte, „Fanatismul apocalipsei” (2011), a cărei traducere în limba română se va lansa pe 24 noiembrie 2012 la Bucureşti, Pascal Bruckner critică ecologia radicală.

Între 1983 şi 1988, a fost membru în consiliul de administraţie al asociaţiei umanitare Acţiunea împotriva Foametei. A fost semnatarul unui apel de susţinere a Iniţiativei de la Geneva, plan de pace care prevedea crearea unui stat palestinian lângă Israel. Între 1992 şi 1999 a militat împotriva agresiunii sârbe din fosta Iugoslavie, iniţial în Croaţia şi ulterior în Bosnia şi Kosovo. În 1999 a susţinut intervenţia militară NATO împotriva forţelor sârbe. În martie 2003, favorabil destituirii lui Saddam Hussein, a sprijinit intervenţia militară în Irak printr-un articol apărut în Le Monde şi semnat de un grup de intelectuali care vor participa trei ani mai târziu la crearea revistei de orientare pro-occidentală Le Meilleur des Mondes. Doi ani mai târziu a criticat în Le Figaro lipsa de pregătire a armatei americane şi torturile de la Abou Graib.

Din 1986 predă la mai multe universităţi americane, în special la cea din New York. Din 1990 este conferenţiar la Institutul de studii politice din Paris.

În afara activităţii literare, Pascal Bruckner este editor pentru Grasset şi cronicar pentru Nouvel Observateur şi Le Monde.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook