11 mai 2017

Specii periclitate

Romfilatelia introduce în circulaţie, în premieră, începând de joi, 11 mai 2017, emisiunea comună România – Administraţia Poştală a ONU, intitulată „Specii periclitate”. Astfel, acest proiect filatelic este lansat simultan la sediile centrale ale Organizației Națiunilor Unite de la Geneva, Viena și New York. Ceremonia de lansare are loc în aceeași zi și în deschiderea Târgului Internațional de Timbre de la Essen, Germania. Emisiunea este disponibilă începând din 11 mai 2017 în magazinele Romfilatelia.Mărcile poştale emise de Administrația Poștală a Naţiunilor Unite reflectă, cel mai adesea, preocupările specifice şi distincte ale acestei organizaţii internaționale, atrăgând atenţia asupra unor aspecte relevante ale lumii contemporane.

România, în calitatea sa de ţară membră a ONU, este aliniată pe deplin la obiectivele organizaţiei şi prin această emisiune comună de timbre, aduce în atenția colecționarilor de filatelie, și nu numai, o temă extrem de actuală: situația critică în care se află anumite specii de animale și plante, confruntate cu riscul extincţiei.

Cele patru timbre ale emisiunii reproduc imagile animalelor incluse în sfera de protecţie a CITES, Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2. 20 lei este reprezentată Acvila de câmp (Aquila heliaca). Este o pasăre de pradă de talie mare, ce se întâlnește din Europa de centru şi de est, până în Asia de vest şi centrală. În România, cuiburile acestei specii au dispărut timp de 50 de ani, pentru a reapărea în 2016, în judeţul Arad.

Şoimul de iarnă (Falco columbarius), reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, este cea mai mică specie de şoim din Europa şi din România, cu numeroase subspecii în America de Nord şi Eurasia. Utilizarea anumitor pesticide între anii 1960 şi 1970, a provocat o insuficienţă reproductivă. Odată cu interzicerea acestor pesticide, impactul negativ a scăzut, după cum indică densitatea şi distribuţia perechilor de reproducere. În România, şoimul este oaspete în perioada de iarnă fiind un prădător agil care vânează rozătoare mici şi păsărele.

Vidra (Lutra Lutra), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei trăieşte într-o mare varietate de habitate acvatice din zonele joase, până în zona montană. Este un mamifer carnivor, semi-acvatic, hrănindu-se în principal cu peşti. Vidrele obişnuiesc să fie mai active noaptea, mai ales în habitatele perturbate de activităţi antropice, dar în zonele liniştite pot fi observate şi în timpul zilei.

Pescuitul excesiv pe mare şi braconajul în estuare şi râuri pentru carne şi caviar constituie o ameninţare majoră pentru Morun (Huso Huso), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei. Fiind o specie de peşte migrator, aceasta urcă dinspre Marea Neagră în amonte pe Dunăre, în căutare de locuri adânci cu substrat tare, care constituie habitatul de reproducere. În România, morunul poartă denumirea şi de belugă şi poate fi întâlnit în Marea Neagră dar şi în întregul şenal navigabil al Dunării, şi cu totul excepţional, în complexul lagunar Razelm-Sinoe sau cursurile inferioare ale râurilor mari.

Emisiunea este completată de un set cu trei plicuri diferite prima zi, echipate cu timbrele emisiunii comune realizate de România și Administrația Poștală a ONU, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vignietă și bloc de patru timbre.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook