25 ianuarie 2019

România la porţile iliberalismului. Mai este posibilă democraţia astăzi?

Duminică, 27 ianuarie 2019, de la ora 11:00, la Sala Atelier a TNB, Cristian Pîrvulescu susţine conferinţa cu tema „România la porțile iliberalismului. Mai este posibilă democrația astăzi?
”.Cristian Pîrvulescu spune:

Ieri era un obiectiv asumat. Dar ce mai este astăzi democrația? Când din ce în ce mai mulți politicienii se revendică în mod deschis de la o așa zisă „democrație iliberală”, mai poate fi democrația un ideal? Și, în fond, despre ce democrație vorbim? Despre un regim politic, o ideologie, o stare de spirit? Se poate reduce democrația la vot? Și, de fapt, este votul prin esența lui democratic?

Acum câțiva ani aceste întrebări puteau interesa doar o mână de experți, dar astăzi ele au devenit chestiuni de larg interes public. Asta, în măsura în care în epoca rețelelor sociale și a sondajelor de opinie mai poate exista ceva numit opinie publică. Pentru că, la dacă la originile sale, conceptul de opinie publică desemna părerea avizată a unei elite, trimițând la dezbaterile dintre cetățeni politic activi, astăzi, în epoca în care sondajele de opinie domină mass media, opinia publică este redusă la radiografia diferitelor păreri. Și într-o lume în care părerile, „doxa” lui Platon, devin adevărate, mai poate exista „adevăr”?

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook