18 iulie 2016

Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comăneci

În dorința de a onora o mare campioană și primul 10 olimpic al gimnasticii, Romfilatelia introduce în circulație o emisiune specială de mărci poștale, proiectul aniversar special intitulat sugestiv „Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comăneci”, din data de 18 iulie 2016 – ziua ce marchează împlinirea a exact patru decenii de la performanța care a uimit lumea sportului mondial. Începând cu această dată, Romfilatelia invită toți colecționarii de timbre, iubitorii sportului și publicul general să caute marca poștală și colițele acestui proiect aniversar special, de colecție, în magazinele sale.

timbru1

În 1976 avea să surprindă întreaga lume a sportului cu o performanță greu de egalat, revoluționând gimnastica mondială și devenind cel mai bun sportiv român al tuturor timpurilor. Ea este Nadia Comăneci, cea care a schimbat cursul istoric al Jocurilor Olimpice cu prima notă 10 „absolut” la ediția de vară de la Montreal, o „legendă” a gimnasticii, cu un palmares excepțional de realizări și trofee sportive. După remarcabilul său număr de la Montreal, gimnasta din România a intrat în istorie drept prima sportivă cu un exercițiu perfect, două dintre elemente purtându-i și în prezent numele: „Coborâre Comăneci” și „Salt Comăneci”.

Impresionantă este și vârsta la care viața Nadiei Comăneci s-a schimbat radical, căci avea doar 14 ani. Jim McKay, jurnalist sportiv și crainic TV american declara că „a înotat într-un ocean de aer”, iar presa elenă de la acea vreme că „a transformat Jocurile într-un zâmbet de copil”. Nadia a obținut întregul tezaur medalistic: trei medalii de aur la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint la echipă și una de bronz la sol.

Data de 18 iulie 1976 avea să intre în istoria gimnasticii naționale și mondiale ca fiind ziua când o tânără gimnastă din România a rescris istoria olimpică a acestui sport. Patruzeci de ani mai târziu, ne amintim cu emoție de acel moment de neuitat și de performanța care i-a asigurat gimnastei din Onești titlul de prima sportivă cu un exercițiu perfect.

Proiectul filatelic pe care Romfilatelia este onorată să-l dedice sportivei „absolute” constă într-un timbru și două colițe, una dantelată, numerotată cu negru, cealaltă nedantelată, numerotată cu roșu, ce ilustrează sugestiv momentul 18 iulie 1976, când gimnasta olimpică a atins perfecțiunea și a dominat prin tehnica sa impecabilă. Pe manșeta ilustrată a coliței dantelate este figurat pe fundal cuvântul zece în cele șase limbi oficiale ale ONU – engleză, franceză, spaniolă, rusă, arabă, chineză. Imaginea copilei de 14 ani este adusă în prezent prin imaginea actuală a campioanei.

timbru3

Cele două colițe aduc filateliștilor în dar două premiere – un tiraj simbolic, 2016 exemplare, sugerând marcarea în acest an a celor 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, cât și două tipuri de hârtie specială (Tullis Russell, Anglia), pe care colițele sunt tipărite și care prezintă elemente de siguranță vizibile cu ochiul liber și respectiv, vizibile doar în lumină ultravioletă.

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă (două modele), colița dantelată și colița nedantelată.

Emisiunea de mărci poștale cinstește astfel o stea a vieții sportive naționale și un nume ilustru al gimnasticii mondiale, încununând cu succes un principiu ce a stat la baza carierei marii campioane. Nadia Comăneci mărturiseşte:

Munca grea a făcut totul să fie ușor! Acesta este secretul meu!

timbru2

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook