Lebedele de pe Fifth Avenue
Editura Humanitas Fiction așteaptă pe cei interesați la Librăria Humanitas de la Cișmigiu miercuri, 14 februarie 2018, ora 19:00, la lansarea romanului „Lebedele de pe Fifth Avenue” de Melanie Benjamin, bestseller New York Times, inspirat din întâmplări reale petrecute în înalta societate newyorkeză a primelor decenii de după cel de-al Doilea Război Mondial, avându-l în prim-plan pe Truman Capote alături de muzele sale, dintre care se detașează Babe Paley, cu tragica ei splendoare. La eveniment vorbesc Cristina Bazavan, jurnalistă, Marius Constantinescu, scriitor și jurnalist și Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei. Seara este moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.
Întâmplarea așază față în față două personalități pe care totul le desparte. Pe de o parte, Babe Paley, simbol al eleganței de la jumătatea secolului trecut, soția unui magnat al radioului și al televiziunii americane, iar pe de alta, Truman Capote, pe atunci un tânăr efeminat, nu lipsit de un farmec languros, care bătea la porțile consacrării. Datorită lui Babe, acesta e adoptat de cercul restrâns al unor frumuseți recunoscute ale epocii. Fascinația se naște numaidecât între noul venit și seducătoarele „lebede“, așa cum le numește scriitorul. Pe măsură ce prieteniile se încheagă, tainele se dezvăluie, și, odată cu ele, zvonuri despre cei din afara grupului.
Secretele lui Truman sunt născocite. Ale lebedelor sunt trunchiate. Dornic de povești despre o lume pe care doar o bănuiește și care îi sugerează grabnic scrierea Micului dejun la Tiffany, el provoacă, ascultă, adaugă din imaginație și așterne pe hârtie. Odată cu primele sale reușite literare, pofta de succes îi sporește până la megalomanie. Tainele adunate par să fie o marfă prețioasă, însă darea lor în vileag se vădește distrugătoare atât pentru trădător, cât și pentru lebedele lui înșelate. Relația dintre Truman și Babe e împroșcată cu noroi. Fusese oare pentru amândoi o iubire imposibilă, plină de delicatețe, așa cum păruse, ori numai un produs al ficțiunii strecurate printre nenumărate întâmplări petrecute odinioară?
Citind această carte tulburătoare, bine documentată, e aproape cu neputință să te desprinzi, fie și o clipă, din tăvălugul care poartă protagoniștii spre singurătate și moarte.
Vanessa Diffenbaugh, autoarea romanului „Limbajul florilor”, spune:
Lectura „Lebedelor de pe Fifth Avenue” este asemenea unei participări la o petrecere unde se servește șampanie și, pe tavă, secretele somptuoase ale elitei newyorkeze. Eleganța „lebedelor” nu e întrecută decât de eleganța scrisului lui Melanie Benjamin, captivant prin simplitate și rafinament.
Sara Gruen, autoarea romanelor „Apă pentru elefanți” și „La marginea apei”, declară:
Ciudata și fascinanta relație dintre Truman Capote și „lebedele” sale – Babe, Slim, Gloria și celelalte stele ale perioadei ilustrând ca o radiografie lumea lor – este transfigurată și înfățișată cu măiestrie în acest roman, în care fiecare personaj are un comportament detestabil, deși nu lipsit de amuzament. Meritul lui Melanie Benjamin constă în faptul că reușește să stârnească empatia cititorilor atât pentru aceste femei care dețin putere, grație și frumusețe, cât și pentru Truman Capote.
Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.