20 iulie 2018

Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeştri

Muzeul Naţional de Artă al României (Galeria de Artă Europeană, etajul I, sala dedicată expozițiilor temporare) invită publicul începând cu 21 iulie 2018 să viziteze expoziția „Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeștri”. Expoziția este deschisă publicului în perioada iulie – septembrie 2018 și deschide o serie de micro-expoziții ce prezintă publicului diferitele laboratoare de restaurare ale muzeului și contribuția lor la studierea și conservarea colecțiilor. Prima dintre ele aduce în prim-plan laboratorul de restaurare pictură de șevalet și munca echipei de specialiști care, de-a lungul ultimelor trei decenii, a făcut posibile noi atribuiri și datări, readucând lucrările cât mai aproape de aspectul lor originar.



Din cele câteva sute de lucrări restaurate în vederea redeschiderii galeriilor permanente ale muzeului și a muzeelor sale satelit, organizatorii au selectat pentru expoziția de față 18 picturi. Unele dintre ele figurează în expoziție alături de o bogată documentație fotografică și de informații legate de procesul de restaurare în timp ce altele sunt incluse în expunerea de bază a Galeriei de Artă Europeană.

Este cazul unor lucrări de mari dimensiuni cum ar fi „Suzana și cei doi bătrâni” de Alessandro Varotari sau „Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare” de Mattia Preti care au implicat procese laborioase și de durată în urma cărora cea dintâi și-a regăsit luminozitatea inițială grație îndepărtării verniului extrem de degradat și închis la culoare, în timp ce înlăturarea unor repictări masive îmbătrânite a restabilit echilibrul cromatic și compozițional al celei de a doua. Alte lucrări de mai mici dimensiuni precum „Adorația magilor” de Pieter van Aertsen au pus probleme deosebit de dificile datorită unor vicii de tehnică în execuția suportului, vicii ce făceau ca aceleași degradări să revină periodic lăsându-și amprenta în mod vizibil asupra percepției picturii.

Într-o expoziție se apreciază calitatea lucrărilor și se ia drept de la sine înțeleasă buna lor stare de conservare. „Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeștri” îndeamnă la reflecție punând în lumină fragilitatea operei de artă, drumul parcurs de aceasta pentru a-și regăsi aspectul orginar și aportul discret dar extrem de important al restauratorilor.

Programul de vizitare este miercuri – duminică, în intervalul 10:00 – 18:00, iar în prima miercuri din fiecare lună. accesul este gratuit.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook