Fetele ascunse din Kabul
Editura Meteor Press a lansat recent volumul „Fetele ascunse din Kabul” – o apărare secretă împotriva discriminării femeilor din Afganistan, al scriitoarei Jenny Nordberg – în traducerea lui Mihai-Dan Pavelescu, carte care deschide seria unor lucrări de actualitate cu privire la condiţia femeii într-o lume în care supravieţuirea şi afirmarea în orice domeniu al vieţii sunt rezervate în mare parte bărbaţilor, aşa cum trecutul cât şi prezentul le confirmă.
Dacă pe meleagurile noastre lupta femeilor se dă mai ales pentru probleme ca violenţa domestică, participarea pe piaţa muncii, armonizarea vieţii de familie cu carieră, drepturi sexuale şi reproductive, reprezentări ale femeilor în mass-media, participare şi reprezentare politică, sunt colţuri de lume unde însăşi existenţa şi identitatea femeii sunt în pericol.
Titlul surprinde realităţi înfiorătoare. În Afganistan, naşterea unui fiu reprezintă un motiv de sărbătoare, iar sosirea pe lume a unei fiice este adesea jelită ca o nenorocire. Astfel, a apărut şi un „al treilea tip” de copil: o fată crescută temporar ca băiat şi prezentată ca atare lumii exterioare.
Jenny Nordberg realizează un tablou impresionant al societăţii în care multe femei îşi trăiesc clandestin copilăria şi pubertatea întruchipând sexul favorizat social, pentru ca ulterior să fie silite să se mărite şi să aibă copii.
„Fetele ascunse din Kabul” are în centru personaje remarcabile, care dau viaţă acestei cărţi: Azita, parlamentara care nu vede altă opţiune decât să-şi schimbe a patra fiică, Mehran, în băiat; Zahra, adolescenta baieţoasă care se luptă cu pubertatea şi refuză încercările părinţilor ei de a o transforma iarăşi în fată; Shukria, măritată şi mamă a trei copii după ce a trăit 20 de ani ca bărbat; şi Nader, care participă la rugăciuni alături de Shahed, poliţista sub acoperire, ambele rămânând deghizate ca bărbaţi şi la maturitate.
În centrul acestei relatări emoţionante se află o perspectivă inedită a sacrificiilor extreme făcute de femeile şi fetele afgane pe fundalul violent al celui mai îndelungat război purtat de americani. „Fetele ascunse din Kabul” le urmăreşte evoluţiile dramatice ale vieţii, dar examinează în acelaşi timp propria noastră istorie şi trasează paralele cu opresiunile la care sunt supuse persoane din alte părţi ale lumii.
Europa,
măcinată de droguri,şomaj,
violenţă, prostituţie şi alcool
dă lecţii de morală şi moralitate
unui popor
peste care a năvălit hoţeşte,
cu armatele ei „eliberatoare”!
Lăsaţi-i pe ceilalţi să trăiască
după datinile şi tradiţiile lor.
Îngrijiţi-vă mai bine
de corupţia şi gunoiul moral
în care se cufundă Europa.
Mizeria şi haosul din Orientul Mijlociu
se datorează în primul rând Europei şi Statelor Unite,
care vor să „civilizeze” lumea cu bombele şi portavioanele lor…