30 ianuarie 2018

Exerciții de supravieţuire

Duminică, 4 februarie 2018, ora 11:00, la Sala Atelier a TNB, doamna Ileana Mălăncioiu susține conferința cu tema „Exerciții de supraviețuire”. Una dintre cele mai cunoscute voci ale poeziei contemporane, Ileana Mălăncioiu este din nou prezentă în cadrul seriei de Conferințe ale Teatrului Național, într-o discuție cu publicul despre poezie și viață.



Actori ai TNB recită din opera poetei, o operă bine timbrată şi egală cu sine în evoluţia ei de la primul la ultimul volum.

Nicolae Steinhardt spunea despre Ileana Mălăncioiu în „365 întrebări incomode adresate de Zaharia Sângeorzan lui Nicolae Steinhardt”:

Aferim, femeie! Curajoasă. Aspră. Le vede, le știe, le spune. Și cu suflet de muiere sensibilă, simțitoare. Suflet adânc, colțuros. Mare poetă.

Da, asta admir: o tărie inteligentă (foc) si totodată accesibilă milei, duioșiei (indirecte). Am calificat-o: o Antigonă ducându-l pe Oedip de mână, dar o Antigonă cu suflet de Electră (și de Ecaterina Teodoroiu).

Ileana Mălăncioiu mărturisea pentru „Adevărul”:

Am început să scriu din clasele primare, dar asta nu mă făcea să cred că aş fi „altfel” decât cei din jurul meu. Când am ajuns la Liceul de Fete din Câmpulung Muscel, aveam complexe în faţa poetelor şcolii, care veneau din altă lume decât a mea, şi nu am mai scris. În schimb, aşa cum am spus de mai multe ori, am debutat, fără să ştiu, cu prima teză dată la literatură, pe care profesorul Haralambie Pâslaru a analizat-o o oră întreagă în faţa clasei, plecând de la premisa greşită că ar fi rodul unor lecturi bogate. Ca să nu-l dezamăgesc, am început să citesc foarte mult şi am descoperit bucuria lecturii. Dar rolul jucat de el a fost mult mai important. Nu doar pentru mine, ci pentru toţi elevii săi.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook