23 mai 2018

Ce ne spun neuroştiinţele despre creierul nostru

Sâmbătă, 26 mai 2018, la ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, suntem atrași în lumea creierului de două cărți ale specialistului în neuroștiințe David Eagleman, „Creierul. Povestea noastră” (traducere de Elena Ciocoiu) și „Incognito” (traducere de Ovidiu Solonar). Viețile secrete ale creierului, publicate la Editura Humanitas, în colecția de știință. Urmează un dialog între prof. dr. Leon Zăgrean, șeful Catedrei de Fiziologie a Univeristății de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, prof. univ. Alexandru Babeș, Facultatea de Biologie, Universitatea București, și Vlad Zografi, coordonatorul colecției de știință a Editurii Humanitas. Discuția este moderată de Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural.



Creierul nostru este spațiul unei activități frenetice pe care neuroștiințele ne demonstrează că o percepem și o controlăm într-o măsură mai mică decât am fi dispuși să credem. Privind științific, vedem un sistem cu o complexitate uimitoare, o interconectivitate fabuloasă și o putere de calcul care nu a fost egalată până acum. Centrul de comandă cu o interfață prietenoasă, viața noastră interioară.

David Eagleman spune în „Creierul. Povestea noastră”:

Închis în tăcerea și întunericul propriului craniu, creierul ne țese povestea realității și a identității care ne definesc. Renumitul specialist în neuroștiințe David Eagleman ne poartă într-o inedită călătorie în care vom descoperi alcătuirea misterioasă a existenței umane. Ce este realitatea? Cine ești „tu“? Cum iei decizii? De ce are nevoie creierul tău de alți oameni? În ce fel poate schimba tehnologia omul așa cum îl cunoaștem? Pe parcursul cercetării sale, Eagleman ne călăuzește prin lumea sporturilor extreme, a criminalității, a expresiilor faciale, a neurochirurgiei, a intuiției, a roboticii și a căutării nemuririi. Vom putea afla astfel povestea felului în care viața ne modelează creierul și a felului în care creierul ne modelează viața.

Iar în „Incognito”:

Viețile secrete ale creierului. Dacă mintea conştientă reprezintă doar vârful aisbergului din ceea ce înseamnă activitatea cerebrală, atunci cu ce se ocupă restul creierului uman? Şi cine pe cine conduce oare în tandemul om–creier? Specialistul în neuroştiinţe David Eagleman plonjează în adâncimile subconştientului omenesc, care are o „viaţă personală“ tainică şi foarte intensă, şi demontează piesă cu piesă maşinăria care generează gândirea, comportamentul şi credinţele unui individ – maşinărie inaccesibilă de altfel, în cea mai mare parte. Sunt demolate cam toate ideile de-a gata după care ne ghidăm, că e vorba despre normalitate, identitate, moştenire genetică, educaţie, culpabilitate, dependenţă de droguri, infidelitate, autocontrol şi alte asemenea concepte despre care nu ştim, de fapt, mai nimic.

Specialist în neuroștiințe la Stanford, membru al Consiliului Forumului Economic Internaţional, cercetător în cadrul Institutului pentru Etică şi Tehnologii Inovatoare, David Eagleman a făcut mai popular domeniul neuroștiințelor datorită stilului cărților lui, ajunse bestseller. Dar și pentru că volumul „Creierul. Povestea noastră” a fost transformat în documentarul de șase episoade „The Brain with David Eagleman”, difuzat de PBS și BBC.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook