19 septembrie 2012

Ay, Cuba!

Ay, Cuba!Vineri, 21 septembrie 2012, Curtea Veche Publishing organizează o lansare de carte pe ritmuri de salsa, ce îşi propune să redea spiritul Cubei, aşa cum este el surprins în volumul „Ay, Cuba!” – o călătorie socio-erotică de Andrei Codrescu. Lansarea are loc în clubul Salsa for You din București (B-dul Nicolae Bălcescu, nr. 3) începând cu ora 21:00, și va fi urmată de o petrecere cu muzică din Cuba. Despre Andrei Codrescu şi cartea sa vor lua cuvântul Ioana Avădani, Simona Chițan și Elena Stancu.

În lipsa autorului, evenimentul cuprinde o proiecție cu fotografii din Cuba (multe dintre ele, realizate de David Graham, ilustrând volumul lui Andrei Codrescu), dar şi o demonstrație de salsa cubana. De muzica de la petrecerea ce va urma se va ocupa DJ Angel, singurul DJ din România specializat în muzica latino de origine cubaneză. Intrarea în club se face începând cu ora 21:00, pe baza unei taxe de 20 lei, în schimbul căreia participanții vor primi volumul „Ay, Cuba!”, sau o taxă de intrare simplă, de 10 lei.

Volumul „Ay, Cuba!” este rezultatul călătoriei de zece zile pe care Andrei Codrescu, angajat la National Public Radio din Statele Unite ale Americii, a realizat-o împreună cu reputatul fotograf David Graham pe această mereu fascinantă și misterioasă insulă. Motivul călătoriei a fost vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea pe pământ cubanez, din 1998. E un pretext și un prilej pentru cei doi de a-și pune laolaltă resursele și mijloacele, realizând acest portret al unei națiuni, aflată perpetuu pe muchia istoriei și a politicii, care i-a surprins și încântat pe cititorii americani, induși timp îndelungat în eroare de ideologii atât de dreapta, cât și de stânga. Cei doi au trecut dincolo de prejudecățile adeseori meschine ale americanilor despre Cuba și au legat cu oamenii de pe insulă relații directe, nesubminate de nicio preconcepție.

Prin intermediul interviurilor cu arhitecți, scriitori, șmenari, prostituate și muncitori de rând, „Ay, Cuba!” scoate la iveală o societate plină de pasiune, minată de un conflict intern profund. Nu avem în față un studiu rece, o secțiune transversală a societății cubaneze, ci un portret extrem de personal, de uman al unui popor mândru, muzical, inteligent și… seducător.

Andrei Codrescu s-a născut în 1946 şi este unul dintre cei mai cunoscuţi americani de origine română, ce a trăit în România până la vârsta de 19 ani. Este comentator la National Public Radio, fondator al publicației Exquisite Corpse: A Journal of Books & Ideas și a predat literatură la Louisiana State University în Baton Rouge. În 1989, după o absență de peste un sfert de secol, a revenit în țară pentru a relata de la fața locului evenimentele din decembrie 1989 și căderea regimului comunist, pe care le-a redat în „Gaura din steag“, declarată de New York Times „Notable Book of the year“ (1991). Eseurile sale care analizează dezintegrarea comunismului au apărut într-o serie de volume, inclusiv în „The Disappearance of the Outside“ (1991), „Zombification“ (1994) și „The Dog with a Chip in His Neck“ (1996), ultimele două la editura St. Martin’s Press. În România i-au fost traduse și publicate, de-a lungul anilor mai multe volume, printre care: „Domnul Teste în America (1993), „Prințesa sângeroasă, (1999), „Mesi@ (1999, 2006), „Casanova în Boemia (2005). La Curtea Veche Publishing, în seria „Andrei Codrescu“, au fost publicate până în prezent „Prof pe drum“ (2008), „Gaura din steag. Povestea unei reveniri și a unei revoluții“ (2008), „Ghid Dada pentru postumani — Tzara și Lenin joacă șah“ (2009).

David Graham este fotograf, iar lucrările lui se pot găsi în colecțiile de la Museum of Modern Art, din New York, Art Institute din Chicago și la Philadelphia Museum of Art. A publicat numeroase volume de fotografii documentare, printre care „American Beauty“ (Aperture), „Only in America“ (Knopf), „Land of the Free“ (Aperture), „Taking Liberties“ (Pond Press), „Alone Together“ (Pond Press), „Almost Declaring Independence“ (Pond Press) și „Paradise“ (Pond Press). Lucrările sale apar cu regularitate în New York Time Magazine, Time, Newsweek, Life și Fortune.

Andrei Codrescu şi David Graham în Cuba
SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook