13 august 2015

Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi

În misiunea sa de a promova valori și simboluri naționale, precum și fapte de mare însemnătate pentru poporul român, Romfilatelia omagiază un important eveniment spiritual. În contextul declarării anului 2015 drept „Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi”, emisiunea de timbre cu titlu omonim marchează acest eveniment, fiind dedicată Mănăstirii Nicula și pelerinajului la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, aflată în acest sfânt lăcaș. Începând cu ziua de sâmbătă, 15 august 2015, emisiunea de mărci poştale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Anul omagial al misiunii parohiei si manastirii azi

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost pictată în anul 1681, de către preotul Luca, din localitatea Iclod. În anul 1694, satul Nicula trece în proprietatea câtorva mici nobili români localnici, printre aceștia aflându-se și Ioan Cupșa, cel care va cumpăra pentru biserica din comunitatea sa icoana Maicii Domnului de la preotul Luca și pe care o va încredința mai apoi mănăstirii din deal.

Cinci ani mai târziu avea să ia naștere unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale spiritualității și culturii transilvănene, pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, bazat pe o importantă consemnare a vremii: „icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflată astăzi la Nicula, a lăcrimat în mod continuu, între 15 februarie și 12 martie 1699”.

Mărcile poștale ale emisiunii invită la o călătorie emoționantă în zona Transilvaniei, sursă de idealitate și reculegere, însuflețind privitorul să descopere simbolul sacru al Clujului, Mănăstirea Nicula, străveche vatră de spiritualitate ortodoxă și românească, cunoscută ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc.

Icoana pe lemn a Maicii Domnului cu Pruncul (sec. XVII), ilustrată pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 1,00 lei, este o interpretare artistică a Sfintei Icoane Făcătoare de Minuni, datând din aceeași perioadă cu aceasta, dar și cu bisericuța de lemn din incinta mănăstirii. Datată stilistic de la sfârșitul secolului XVII, icoana a fost adusă de la parohia Ceaca, jud. Sălaj și a fost restaurată la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei reproduce imaginea bisericii de lemn de la Mănăstirea Nicula, lăcaș de cult păstrător al minunii lăcrimării Fecioarei. Trecând testul timpului și depășind încercările vremurilor de odinioară, mănăstirea este venerată și astăzi de mulțimea credincioșilor care obișnuiesc să înconjoare biserica în coate și în genunchi, rugându-se cu evlavie Maicii Domnului.

Mănăstirea Nicula este astăzi cel mai mare centru de pelerinaj din România. Spre ea se îndreaptă zi de zi lungi convoaie de credincioși din toate zonele țării, în duminici și în sărbători, dar mai ales la sărbătoarea iubită de poporul român, Adormirea Maicii Domnului, numită și Sfânta Marie Mare, prăznuită la 15 august (zi recunoscută de statul român ca zi de sărbătoare națională).

Emisiunea este completată de un plic prima zi și un set de două maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă și blocul de 2 timbre + 3 viniete (în album filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 310 exemplare și este echipat cu blocul emisiunii și plicul „prima zi” cu ștampila „prima zi” în clar, în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 310.

Blocul emisiunii are o formă specială ce oglindește forma solară a iconostasului. Acesta se regăsește în biserica mare a Mănăstirii Nicula și este o piesă de o frumusețe rară, unicat în Răsăritul ortodox. Iconostasul care împodobește biserica este sculptat în lemn de tei de către meșterul Samuil Keresteșiu, la 1938 și are în centru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook