24 iulie 2008

A fiinţa sau a nu fiinţa

La Editura Mix a apărut o cartea „A fiinţa sau a nu fiinţa” de John Penberthy, drăguţ ilustrată de Laurie Barrows, o delicioasă parabolă despre rostul fiinţei umane, personificată de o albină, Buzz albinuţul, roiul de albine jucând aici, evident, rolul comunităţii umane.

Cartea poate fi cumpărată în variantă tipărită, dar este disponibilă şi gratuit, ca e-book, prin amabiliatea editurii şi a autorului. Această din urmă variantă este disponibilă şi în Biblioteca Citatepedia, cu acordul editurii, căreia îi mulţumim.

Jocul de cuvinte din titlul original „To bee or not to bee” te face sa zâmbeşti instantaneu şi în acelaşi timp te aştepţi la ceva filosofic. Cartea nu dezminte titlul. Scriitura este plină de veselie şi de înţelepciune, comicul de situaţie, aparent involuntar, cât şi umorul deliberat, gândit, fac ca adevărurile esenţiale de care această carte este plină să îşi atingă ţinta, şi anume transformarea spirituală a fiinţelor umane.

Cititorii se regăsesc uşor în scenele din carte, trăind aventurile „eroului principal”, identificându-se cu el în totalitate, descoperind experienţa vieţii şi a cunoaşterii înţelepte a acesteia. Iar înţelepciunea scrisă sau rostită aici îţi atinge direct inima, aşa cum se petrece dealtfel cu orice vorbă de duh.

Cartea are de toate, metaforele şi comparaţiile abundă întocmai ca roadele unei veri îmbelşugate, o poezie aparte învăluie atmosfera şi realmente este o bucurie să te cufunzi în lectură, vrăjit de acest amestec de splendoare a naturii şi a naturii umane.
Cartea începe domol, cu nonşalanţă şi usurinţă a condeiului, mai apoi ritmul cărţii devine alert, scenariul te captivează şi nu mai lasă loc de „dulcegării mieroase”. Deşi poezia textului rămâne, visarea dispare, reveria dispare şi nici iluzia nu se simte prea bine. Faptele se succed cu repeziciune şi învăţămintele la fel. Poezia exteriorului lasă loc adevărurilor interioare, care nu sunt tocmai călduţe, rafinate. Nu întotdeauna şi nu în acest caz. Nu mai e loc nici timp de plajă la soare, căci viaţa vine către tine şi tu trebuie să-i faci faţă, să te descurci şi să creşti, să cazi şi să înveţi, ca mai apoi să te înalţi.

Cartea este foarte serioasă, adică chestiunile la ordinea zilei pe care le tratează cu multă bună dispoziţie, e drept, sunt de fapt preocupările fundamentale ale fiinţei umane. Acesta este şi motivul pentru care titlul cărţii a fost tradus „A fiinţa sau a nu fiinţa”.

Fragment din carte:

Şi astfel Buzz îşi reluă viaţa de albină lucrătoare: construia stupul, hrănea progenitura, asigura curăţenia, culegea şi depozita mierea. Colonia nu mai avea nevoie acum să fie apărată împotriva unui atac. Vechiul dispreţ pentru semenii săi era de domeniul trecutului, fiind înlocuit cu un sentiment de crescândă iubire şi compasiune pentru fiecare albină. Cu cât mai sigur se simţea în profunzimile fiinţei sale, cu atât mai puţin ameninţat se recunoştea în relaţiile cu ceilalţi. Putea să vadă acum dincolo de fricile şi slăbiciunile lor, căci îşi îngăduia lui însuşi să fie ceea ce era cu adevărat. Realiza că de fapt fiecare făptură făcea tot ce putea ea mai bun, în fiecare moment.
Buzz realiza că toţi îndeplineau un rol, în perfectă armonie. Toţi, inclusiv el. Toţi erau de fapt neschimbaţi; nimic nu se schimbase. În afară de el.
Puterea minţii constă în capacitatea de a percepe diferenţele.
Puterea inimii constă în capacitatea de a percepe asemănările.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook