Cine mai are nevoie de înțelepciune?
Într-un secol (să-i zicem XXI, doar ca să aibă un nume, de fapt îi puteți spune cum vreți, îl puteți numerota, după voie, de la dreapta spre stânga, de jos în sus sau viceversa) în care nu foarte mulți se mai preocupă astăzi de viitorul global pe termen mediu și lung, ce valoare funcțională mai pot avea cumpătarea, prudența, moderația, chibzuiala, cumințenia și multe alte substantive pe care le putem reuni sub numele generic de înțelepciune?
În vremuri de demult, înțelepciunea înaintașilor, transmisă oral sau în scris, ajuta generațiile actuale la un moment dat să-și înțeleagă rădăcinile, să prevadă consecințe, să depășească momente dificile, uneori chiar să construiască un arc peste timp dinspre un trecut tulbure către un viitor difuz.
Personal cred că înțelepciunea nu este un mit sau doar o banală notă de subsol, lipsită de semnificație, despre ceva expirat; ea este vie, chiar dacă milenară, și va supraviețui acestui secol extravagant cu condiția asimilării și multiplicării de către noile generații.
Credința și încrederea mea în puterea acestei convingeri m-au înarmat cu răbdare și am pornit pe drumul spinos de a culege și oferi cititorilor câteva vorbe devenite nestemate de înțelepciune planetară. Astfel, m-am orientat simultan în două direcții: 1) exclusiv autori anonimi și 2) trei limbi de largă circulație; am selectat puțin peste o mie de (cred că le putem numi) cugetări în engleză, spaniolă și portugheză, le-am periat până au ajuns 500 și până la urmă au rămas 241 din mai multe motive tehnice. Le-am tradus în română și, în timp record, au văzut lumina tiparului.
Cineva care a citit manuscrisul înainte de a fi trimis la tipar mi-a spus că a rămas cu o „senzație stranie de ceva neterminat”. Și atunci, undeva la finalul cărții am adăugat o propunere mai puțin obișnuită: invitația de a scrie următorul volum împreună cu cititorii; singurele condiții necesare și suficiente sunt două la număr: autorii textelor să fie anonimi, iar temele să fie diferite de cele zece folosite deja în primul volum.
Există o singură modalitate de a afla dacă alegerea a fost inspirată sau nu. Citind cartea.
Sau, ca să citez din inspirata descriere a editurii Digital Unicorn: „Un gând bun poate schimba viața cuiva drag. Cu atât mai mult un întreg volum!”
Dan Costinaș