Să bricolăm în familie
Luni, 4 noiembrie 2013, la ora 17:00, începe la Universal Channel difuzarea serialului „Să bricolăm în familie” („Home Improvement”), celebrul sitcom cu Tim Allen. De luni până vineri, de la ora 17:00, vor fi difuzate câte două episoade.
Tim Taylor (interpretat de Tim Allen) este un meşter priceput la toate, gazda emisiunii de proiecte casnice şi bricolaj „Tool Time”, pe un post TV local. Înarmat cu centura lui de scule şi nenumărate unelte electrice, Tim vede în fiecare nou proiect o şansă de a-şi dovedi masculinitatea. Zgomotul unui motor, mirosul electricităţii: asta declanşează masculinintatea primară ascunsă în interiorul fiecărui bărbat modern, crede Tim. Dar pentru un tip al cărui răspuns la orice problemă casnică este „mai multă putere!”, Tim Taylor nu prea ştie cum să se facă ascultat în propria casă. Şi asta pentru că Jill (interpretată de Patricia Richardson), iubitoarea lui soţie, care îi stă alături de 11 ani, îşi cunoaşte mult prea bine soţul pasionat de scule şi unelte. Poate că pe micul ecran Tim este „Domnul Repară-Tot”, dar când pune ochii pe electrocasnicele lor, Jill ştie cel mai bine că trebuie să-l ţină la distanţă de ele – şi nu doar pentru că de fiecare dată când Tim încearcă să repare ceva trebuie sunaţi pompierii. Mamă a trei băieţi, Brad (Zachery Ty Bryan), Randy (Jonathan Taylor Thomas) şi Mark (Taran Smith), Jill ştie prea bine cum să ţină sub control băieţii năzdrăvani, fie că aceştia au 7 sau 37 de ani.
Deşi Tim şi Jill se iubesc unul pe celălalt şi îşi iubesc mult băieţii, au o problemă majoră: comunicarea. Ea nu înţelege cum gândesc bărbaţii. El nu înţelege cum gândesc femeile. De fiecare dată când Tim are o problemă, apelează pentru un sfat la vecinul lui excentric, Wilson (interpretat de Earl Hindman). Acesta îi este în acelaşi timp mentor, preot care îi ascultă confesiunile şi guru – un corn al abundenţei de sfaturi înţelepte despre cum să fii un bărbat, un tată şi un soţ cât mai bun. Discuţiile lui Wilson îl ajută pe Tim să-şi rezolve problemele şi îl fac mereu să se simtă mai bine în legătură cu el însuşi şi cu mariajul său. Dacă ar putea să o convingă şi pe Jill să-l lase să schimbe cablurile de la maşina de spălat, ce bine ar fi…
Distribuţia
Tim Allen întră în pielea personajului principal, Tim Taylor. Dacă este întrebat de unde i-a venit inspiraţia pentru a crea manifestul masculin din serial, spune „Am urcat într-o seară pe scena din Akron, Ohio, şi am început să vorbesc despre garajul meu şi sculele din el. Fiind un papă-lapte (el a zis-o!), mi-am dat seama imediat de ideile bune din scheci-ul cu pricina şi l-am folosit.”
Născut la Denver şi crescut de la 13 ani în Birmingham, o suburbie din Detroit, Tim Allen şi cei şase fraţi ai săi au fost crescuţi doar de mama lor. Allen a absolvit Universitatea din Western Michigan în 1975, cu o diplomă în producţia TV, şi s-a angajat director de creaţie la o mică firmă de publicitate din Detroit. Nu a trecut mult şi s-a mutat din spatele camerei de filmat în faţa ei. Tim a scris, produs şi jucat în mai multe reclame radio şi TV. În 1979, după un pariu pus cu un prieten, Tim a apărut pentru prima oară pe scenă cu un moment de comedie stand-up, la Comedy Castle, din Detroit. De atunci, a devenit „după 11 ani, un succes peste noapte”, urcând pe scena celor mai cunoscute cluburi din ţară şi apărând în emisiunile speciale „Opening Night at Rodney’s Place”, „Comedy Club All-Stars II”, „The Montreal Just for Laughs Festival” şi „Men are Pigs” şi „Tim Allen Rewires America” (ultimele două fiind emisiuni speciale proprii, de jumătate de oră, pe postul Showtime).
Tim Allen îşi aduce la TV propria versiune de masculinitate în serialul „Să bricolăm în familie”, pe care îl descrie drept „«Men Are Pigs» la domiciliu”. Rolul său – cel al unei emisiuni fictive de bricolaj intitulată „Tool Time” – este unul pe care speră să-l recreeze în viaţa reală la un moment dat: „De fapt asta vreau să fac, să găzduiesc în realitate «Tool Time». Îmi place la nebunie emisiunea asta,” a spus actorul.
Patricia Richardson o joacă pe Jill Taylor, singura femeie într-o casă plină de bărbaţi. Dar Jill nu e o panseluţă firavă. Creşte trei băieţi şi are grijă şi de soţul ei, aşa că Jill face diplomaţie şi instrucţie în casa ei, ţinându-i piept soţului ei macho.
Patricia s-a născut în Bethesda, Maryland, în familia unui ofiţer naval, şi s-a mutat cu familia de la o bază militară la alta în timpul copilăriei. După un debut trăsnit pe scenă, în rolul unui poliţist de sex masculin într-o piesă şcolară (a învăţat la o şcoală de fete), Patricia a început să-şi urmeze pasiunea serios. După ce a absolvit Universitatea Southern Methodist, s-a mutat la New York. Patricia a apărut în piesele de teatru „Vanities”, „Hooters” şi „The Miss Firecracker Contest”, care a fost scrisă de fosta ei colegă de clasă, dramaturgul Beth Henley. În „Cruise Control”, rolul ei a fost apreciat de către New York Magazine ca fiind „unul dintre cele mai bune 10 roluri ale anului 1985”.
În 1988, Patricia s-a mutat la Los Angeles cu soţul ei, actorul Ray Baker (din serialul „Down Home”), şi fiul lor, Henry, pentru a se dedica rolurilor din televiziune. Pe lângă rolul ei principal din „Să bricolăm în familie”, „Eisenhower and Lutz” şi „Double Trouble”, Richardson a apărut în episoade din serialele „Love, Sidney”, „Kate and Allie”, „Spenser for Hire”, „The Equalizer”, „The Cosby Show” şi „Capcana timpului”. În plus, a jucat în miniseria ABC „Mâinile unui străin”, filmul TV NBC „Parent Trap III” şi producţia ABC „Con Sawyer and Hucklemary Finn”. Pe lângă munca ei în televiziune, Patricia a apărut şi pe marele ecran, jucând în „Lost Angels”, alături de Donald Sutherland, şi „Jurnal de război”, alături de Bruce Willis.
Earl Hindman este vecinul excentric al lui Tim Taylor, Wilson, a cărui voce plină de experienţă şi înţelepciune se aude de după gardul din spatele casei, oferindu-i lui Tim răspunsuri la întrebările sale despre masculinitate şi relaţii.
Earl s-a născut în oraşul minier Bisbee, Arizona. S-a apucat de actorie în liceu şi a studiat-o la Universitatea din Arizona (Tucson), înainte de a ajunge la New York via Los Angeles. De atunci, cariera lui profesională s-a concretizat pe Coasta de Est a Americii. A debutat la New York în piesa off-Broadway „Dark of the Moon”, cu Rue McClanahan şi Harvey Keitel, care a fost urmată de numeroase alte roluri pe scenă.
Şi cariera TV şi cinematografică a lui Earl a înflorit la finele anilor ’60, într-o producţie PBS a piesei lui Arthur Miller, „A Memory of Two Mondays”. Pe marele ecran, Earl a jucat în „The Ballad of the Sad Cafe” (alături de Vanessa Redgrave şi Keith Carradine), „Talk Radio”, „Trei bărbaţi şi un bebeluş”, „Silverado”, „Taps”,„Corporaţia Parallax”, „Piraţii din metrou” şi „Campionul libertăţii”.
Zachery Ty Bryan îl interpretează pe Brad Taylor, fiul lui Jill şi Tim.
Zachery este din Denver, acelaşi oraş ca tatăl lui din serial, Tim Allen. Zachery s-apucat de actorie la 5 ani (a apărut în reclame în print şi la TV) în zona Denver-ului. Zachery a făcut naveta din Denver la New York pentru a da probe şi a juca în diverse proiecte. A jucat în filmul TV cu Cheryl Ladd „Crash: The Mystery of Flight 1501” şi a fost fiul lui Brian Bozworth în filmul „Stone Cold” (dar scenele cu el au fost eliminate la montaj).