8 septembrie 2016

Noaptea Literaturii Europene 2016

Vineri, 9 septembrie 2016, în intervalul orar 19:00-23:00, pe traseul str. Pictor Arthur Verona – str. Dionisie Lupu – str. General Eremia Grigorescu – str. Vasile Lascăr, douăsprezece institute culturale din Bucureşti prezintă literatura din spaţiile geografice şi culturale pe care le reprezintă, în cadrul Nopţii Literaturii Europene.

afis_nle

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 1 ianuarie 2015

Casa tăcerii

Casa tăceriiEditura Polirom a publicat recent romanul „Casa tăcerii” de Orhan Pamuk, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2006, traducere din limba turcă şi note de Luminiţa Munteanu.

Casa tăcerii” (apărut în original în 1983) este al doilea roman al lui Orhan Pamuk, pentru care primeşte în Turcia premiul Madaları, apoi Prix de la Decouverte Europeenne (1991, pentru traducerea franceză) şi o nominalizare la Man Asian Literary Prize (2012, pentru traducerea engleză). Scriitura lui Pamuk, deja matură şi rafinată, îşi defineşte aici temele ce îi vor deveni în scurt timp definitorii: pendularea între istoria Turciei şi destinele individuale, iubirea că amestec paradoxal de obsesie şi luciditate, ruptură între generaţii şi fantasmele apropierii de Occident.

Ne aflăm în Turcia anilor 1970, o perioadă frământată de nebunie politică. Deşi e vară şi casa ei e la un pas de plajă, Fatma nu izbuteşte să se încălzească sub plapumă înflorată. Fatma are nouăzeci de ani, suferă de frig şi nu mai poate dormi, aşa că îşi petrece zilele şi nopţile amintindu-şi frânturi din viaţa ei plină de tristeţe, de venin şi de răzbunare. Ca în fiecare an, cei trei nepoţi vin în vizită, iar poveştile lor, într-alt fel triste şi pline de venin, se întreţes cu istoria ei, pe măsură ce păcatele nepoţilor îi aduc aminte de păcatele ei din tinereţe.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 27 mai 2014

Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti 2014

Pe 28 mai 2014, de la 19:00 la 23:30, în inima unei zone pline de farmec din centrul orașului, 13 țări europene vă dau întâlnire pentru a treia ediție a Nopții Literaturii Europene!

În prima zi a Salonului Internațional de Carte Bookfest, Noaptea Literaturii Europene este găzduită de șase locuri deosebit de primitoare: Aiurart, Foișorul de Foc, Godot la Școală, Casa Mătăsari, Modelier și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC). Publicul este invitat să asiste la lecturi și spectacole care pun în valoare textele traduse în limba română ale unor autori europeni importanți: Daniel Glattauer (Austria), Karel Čapek (Cehia), Aléa Torik – prezentă la eveniment (Germania), Odysseas Elytis și Yorgos Seferis (Grecia), Italo Calvino (Italia), Hilary Mantel, Sarah Dunant, Philippa Gregory și William Shakespeare (Marea Britanie), Michał Walczak (Polonia), Rui Zink (Portugalia), Ioana Pârvulescu și Simona Sora (România), Ramón Gómez de la Serna (Spania), Orhan Pamuk (Turcia), Attila Mizser și Béla Hamvas (Ungaria) și Alain Berenboom (Valonia-Bruxelles).

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 29 mai 2012

Noaptea Literaturii Europene 2012

Pe 30 mai 2012, zece institute culturale propun o selecţie de literatură tradusă din nouă limbi şi publicată în română, şi au invitat autori, actori, personalităţi media, care timp de trei ore îi vor purta pe participanţi prin fascinantul univers al literaturii contemporane. Fundaţia Löwendal (Piața Gh. Cantacuzino nr.1, lângă Parcul Ioanid) găzduieşte acest eveniment de la ora 20:30 până la ora 23:30, chiar în seara în care se deschide Târgul de carte Bookfest, prilej cu care autori importanţi invitaţi la Târg vor trece pragul Nopţii Literaturii de la Bucureşti.

Noaptea Literaturii Europene este un proiect cultural susținut de Rețeaua Europeană a Institutelor Naționale de Cultură (EUNIC), a cărui ediție din 2011 s-a desfășurat în 20 de orașe din 16 țări. Noaptea Literaturii are trei elemente-cheie: literatură contemporană, citită de personalităţi din diferite domenii, în spaţii atipice special selectate pentru o anumită noapte din an. Pe 30 mai 2012, are loc la Bucureşti prima ediţie a Nopţii Literaturii, în organizarea a zece institute culturale membre ale clusterului EUNIC şi sub coordonarea Institutului Cultural Român.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 7 mai 2008

Celebritatea e mai uşor de suportat decât lipsa ei

Orhan Pamuk:

Chiar am discutat cu editorul meu britanic posibilitatea unei ediţii ilustrate a romanului, căci 90% din ilustraţiile care apar în carte există cu adevărat în arhive. Ei bine, în fiecare zi mă întorceam acasă şi îmi spuneam că voi începe să scriu romanul în ziua următoare, dar a doua zi mă apucam din nou de documentare. Astfel, am amânat începerea romanului cu aproape un an.

Dar documentarea scriitorului nu este riguroasă, nu e o investigare doctorală, nu seamănă cu cea a omului de ştiinţă. În timp ce un cercetător studiază materialul documentar de la distanţă şi îl descrie la rece, eu încerc să mă identific cu el, încerc să reduc din distanţă şi să devin acel material.

Interviul integral din Adevărul literar şi artistic

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 20 noiembrie 2007

Fortăreaţa albă

Fortăreaţa albăCurtea Veche Publishing şi Librăria Cărtureşti propun o lansare neconvenţională pentru cartea „Fortăreaţa albă” de Orhan Pamuk, o poveste extraordinară a unui scritor sclipitor. Evenimentul va avea loc miercuri, 21 noiembrie 2007, ora 19:00, la Librăria Cărtureşti. Printre invitaţi se numără Livia Szasz, Luminiţa Munteanu şi Marius Chivu.

Lansarea va fi însoţită de o reprezentaţie a trupei act1book1, alcătuită din actorii Silviu Bertalan, Cristi Balint, Gabriel Sandu, sub îndrumarea regizoarei Ioana Leca şi cu efecte multimedia realizate de Barna Nemethi.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii