14 iunie 2013

De-a poezia

Vineri, 14 iunie 2013, de la 18:30, iubitorii de poezie din Bucureşti sunt invitaţi să petreacă o oră în compania actorului Radu Lupu, în cadrul ceainăriei La Un Ceai. Intrarea este liberă.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 6 ianuarie 2011

Poem de iarnă

Versuri de Octavian Paler


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 6 voturi
Încarc...
 2 iulie 2008

Octavian Paler şi „Apărarea lui Galilei”

Octavian PalerÎnainte de a începe, o să recunosc cinstit faptul că m-a intrigat mereu titlul acestei cărţi de Octavian Paler. Are nevoie de apărare Galilei? În faţa cui? Răspunsul e simplu. Da, toţi eroii au nevoie de apărare. În faţa noastră, a muritorilor de rând. Pentru că, date fiind calităţile lor extraordinare, ar fi trebuit să facă mai multe decât noi. Şi au făcut, în mod cert. Însă nu de-ajuns. Pentru că ceea ce pretindem, de fapt, de la ei, e să se aşeze deasupra greşelii, lucru pe care nimeni dintre noi, ceilalţi, nu-l poate face.

Textul este construit ca un dialog ale cărui premise sunt aşezate încă de la început. Ce s-a întâmplat cu adevărat? Era dreptul lui să facă ce doreşte cu propriile credinţe? Cum îl judecă oamenii? Are cineva dreptul s-o facă? A schimbat abjurarea lui Galilei zborul Terrei printre aştri?… Era doar o formalitate, până la urmă, dincolo de care nu se schimbă datul ştiinţific. Atunci… de ce-i cerem să n-o fi făcut?

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 2 ianuarie 2008

Am învăţat că…

Pe internet circulă un text, alcătuit din fraze care încep cu „Am învăţat că” şi atribuit lui Octavian Paler. Este un text frumos, dar pentru că aveam dubii cu privire la autor, am întreprins cercetări. Am decoperit că acesta se bazează pe un set de aforisme aparţinând unei anume Kathy Kane Hansen, din Statele Unite, traduse incomplet şi nu întotdeauna cel mai bine. Am făcut traducerea completă şi corectă, iar setul de aforisme poate fi citit în secţiunea autoarei.

Mai există cazuri de atribuiri eronate, în special în limba engleză (datorită circulaţiei), iar cei care avem preocupări în acest domeniu trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a pune lucrurile în ordine. Octavian Paler a spus şi a scris multe vorbe minunate, valoarea sa nu stă într-un singur text.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 7 august 2007

Peste 13000 de exemplare vândute în 2 luni

Peste 13000 de exemplare vândute în 2 luniApariţia volumului „Convorbiri cu Octavian Paler” de Daniel Cristea-Enache la Editura Corint poate fi considerată unul dintre evenimentele majore ale anului editorial 2007. De la lansarea cărţii, la începutul lunii iunie, la Târgul de Carte „Bookfest”, şi până în prezent s-au vândut peste 13000 de exemplare, ceea ce înscrie cartea „Convorbiri cu Octavian Paler” în categoria bestseller-urilor.

Editura Corint a scos mai multe tiraje succesive, ajungând, la începutul lunii august, la 15000 de exemplare.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 23 iulie 2007

Scrisori imaginare

Scrisori imaginareMultă vreme, Octavian Paler a fost omul de la care aflasem o idee care a avut un ecou puternic în fiinţa mea: „Cărţile se scriu în singurătate, însă împotriva ei.” Idee care a devenit proverbială pentru mine, făcând ca numele lui să capete rezonanţe filozofice, precum Hesiod sau Schopenhauer.

Fără să-l iau neapărat ca pe un semn de superficialitate, uneori procedez întocmai ca şi rândunica indiană: îmi împodobesc cuibul cu licurici şi asta îmi este de ajuns. Măcar pentru o vreme, îmi place să duc dorul cărţilor pe care le voi citi. Până într-o zi când, în cadrul unei emisiuni televizate, am auzit-o pe Gina Patrichi recitând un fragment din „Scrisori imaginare„. Şi nu orice fragment (ulterior am citit cartea şi mi s-a confirmat acest lucru), ci pe acela menit să mă emoţioneze cel mai tare: vânătoarea cu bufniţa. De atunci, caut, găsesc şi citesc cărţile lui Octavian Paler cu aceeasi bucurie cu care personajul lui Baconski aştepta „Scrisorile prietenului”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii