1 iulie 2010

Valeriu Butulescu – o lansare inedită, pe pământul spiritual al Marelui Brâncuşi

Valeriu Butulescu„Insula femeilor” şi „Infinitul Brâncuşi”, – cele două volume de teatru semnate de Valeriu Butulescu şi publicate recent de „Editura Măiastra” din Târgu – Jiu au atras, pe bună dreptate, atât atenţia criticii literare, cât şi interesul publicului cititor. Spumoasa comedie „Insula femeilor” a fost prezentată la Bucureşti, mai întâi sub forma unui spectacol lectură, realizat de regizorul Gabriela Dumitru la Teatrul de Comedie din Bucureşti, cu implicarea unui valoros grup de actori ai acestui teatru, în frunte cu cu actriţa Mihaela Teleoacă, difuzat ulterior, în mai multe rânduri, de Radio România Cultural.

Apoi, volumul „Insula femeilor” a fost lansat în Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor, în cadrul unei reuniuni a Clubului Dramaturgilor, moderată de cunoscutul critic şi om de teatru Mircea Ghiţulescu. Cartea a fost prezentată de Horia Gârbea – preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti -, el însuşi un important autor dramatic. Despre piesă au vorbit şi au scris favorabil şi alţi dramaturgi (Olga Delia Mateescu, Lucia Verona, Mircea M. Ionescu, Ioan Drăgoi), dar şi criticul de teatru Jeana Morărescu. A urmat un savuros spectacol lectură al piesei, realizat de actorii de la Teatrul Metropolis, coordonaţi de regizorul Mircea Marin.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 10 voturi
Încarc...
 22 iunie 2010

Dramaturgul Valeriu Butulescu, premiat la Sibiu

La Centrul Cultural „Habitus” din Sibiu au fost decernate premiile Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Sibiu pe anul 2009. Juriul, alcătuit din scriitorii şi criticii literari Ion Dur, Mircea Braga şi Joachim Wittstock a acordat următoarele premii: Premiul Opera Omnia – Ilie Guţan, Cartea anului – Dumitru Chioaru şi Rodica Braga, Premiul pentru debut – Ovidiu Baron, Premiul Cercul literar – Dan Dănilă şi Premiul pentru critică – Minodora Sălcudean.

Aşa cum sublinia Ion Dur (preşedintele juriului), „Premiul cel mai consistent i-a revenit dramaturgului din Petroşani Valeriu Butulescu, pentru cărţile de teatru „Insula femeilor” şi „Infinitul Brâncuşi”, ambele tipărite sub egida editurii „Măiastra” din Târgu Jiu”.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 7 voturi
Încarc...
 24 mai 2010

Gala Comediei Româneşti 2010

Sâmbătă, 22 mai 2010, a avut loc, la Teatrul de Comedie, Gala Comediei Româneşti, o gală inedită, învăluită în mister şi iluzionism: Gala MAGICOMIC. Premiile şi premianţii au apărut în mod magic, iluzionistul Andrei Teaşcă şi trupa sa concepând momente speciale pentru această gală.

Andrei Teaşcă şi Horaţiu Mălăele

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 1 martie 2010

„Insula femeilor” de Valeriu Butulescu – un spectacol încântător la Clubul Dramaturgilor

Insula femeilor” – efervescenta piesă de teatru semnată de Valeriu Butulescu – a fost încununată cu laurii supremi, primind Premiul I la Festivalului Comediei Româneşti FESTCO 2009. Evenimentul nu a trecut neobservat în lumea scenei. Această comedie „erotică” a intrat în atenţia unor importanţi regizori, iar Uniunea Scriitorilor, prin Clubul Dramaturgilor a organizat la Bucureşti, la sfârşitul lunii februarie o dublă manifestare: lansarea volumului „Insula femeilor” şi spectacolul lectură al aceluiaşi text, pus în scenă de regizorul Mircea Marin.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 34 voturi
Încarc...
 29 octombrie 2009

Lady Robinson Bar (Insula femeilor)

La Biblioteca Citatepedia s-a adăugat, prin amabilitatea autorului, scenariul de teatru „Lady Robinson Bar (Insula femeilor)” de Valeriu Butulescu, o comedie modernă, plină de umor inteligent, care a obţinut Premiul I la Festivalul Comediei Româneşti – festCO 2009. După recunoaşterea din partea oamenilor de specialitate, există toate premisele ca o punere în scenă să se bucure de mare succes. Chiar şi simpla lectură a scenariului este o încântare.

Scenariul a fost publicat recent în volumul „Insula femeilor”, apărut la Editura Măiastra. Mai multe informaţii despre piesă şi premiu am publicat în interviul acordat de Valeriu Butulescu în mai 2009, interviu inclus şi în volum.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 5 voturi
Încarc...
 3 iunie 2008

Dracula (Carnavalul durerii)

A cincea piesă pe care o prezentăm din integrala creaţiei dramaturgice a lui Valeriu Butulescu este „Dracula (Carnavalul durerii)”, o comedie amară într-un act.

Scenariul este unul caracteristic pentru autor: o temă grea, cu idei profunde, cu momente dureroase, dar împănată cu ironii şi parodieri, cu umor inteligent, care face totul digerabil şi mai pătrunzător. Este o perspectivă inedită asupra veşnicului conflict dintre bine şi rău, asupra relativizării taberelor şi perfidei inversări a sensurilor.

Piesa a fost publicată pentru prima dată în cartea cu acelaşi titlu, apărută în 2001 la Editura Polidava din Deva.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii