1 mai 2020

Concurs de creație teatrală și literară: Distanța

Primăria Capitalei prin Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Metropolitană București anunță organizarea unui concurs de creație teatrală și literară. Tema concursului inițiat la propunerea scriitorilor și traducătorilor Lucia Verona și Horia Gârbea este „Distanța”, înțeleasă sub diferite forme, impusă de anumite circumstanțe, cu relevarea aspectelor inedite, comice sau tragice ale distanțării și izolării de societate și de cei apropiați. Data-limită pentru trimiterea textelor este 15 iunie 2020 cu subiectul „Concurs de creație teatrală și literară”.

Participanții sunt creatori de literatură de toate vârstele, fie ei membri sau nu ai uniunilor de creatori din toată țara.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 4 septembrie 2015

Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2014

Pe 31 august 2015, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“ a avut loc, în prezenţa ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, festivitatea de decernare a premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2014.

Câştigători au fost aleşi de juriul format din Ioan Holban, Ion Bogdan Lefter, Irina Petraș, Gabriela Gheorghișor, Cristina Chevereșan, Vasile Spiridon şi Răzvan Voncu.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 27 iunie 2013

„Rugul aprins” – un spectacol de Valeriu Butulescu

Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de la moartea poetului V. Voiculescu, personalitate majoră a literaturi noastre, al cărui destin tragic i-a conferit o aureolă de martir.

Poetul nu s-a putut subordona tăcerii staliniste a anilor ’50. Scrie formidabilele Sonete, închipuite în manieră shakespeariană. Deşi nepublicate, câteva file de manuscris ajung pe masa Securităţii. Versurile sunt „judecate” sever de nişte semianalfabeţi. Poetul este acuzat de misticism, de apartenenţă la mişcarea creştină „Rugul Aprins” şi aruncat în închisoare, la vârsta de 74 de ani. Recluziunea şi umilinţa îi determină boala, şi apoi moartea.

„Procesul” Poetului, instrumentat de o faună mizerabilă de canalii, scursuri şi informatori, este de fapt subiectul piesei lui Valeriu Butulescu. Piesa este o dramă, dar una plină de un comic amar.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...
 24 mai 2013

Tunul de cireş

Institutul Cultural Român, în colaborare cu secţia de dramaturgie a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti şi Uniunea Scriitorilor din România, organizează o nouă reuniune a Clubului Dramaturgilor, care are loc luni, 27 mai 2013, de la ora 18:00, în sala ICR (Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti). Intrarea este liberă.

Este prezentată în spectacol-lectură piesa „Tunul de cireş” de Paşcu Balaci, în lectura actorilor Constantin Cojocaru, Violeta Berbiuc, Alexandru Georgescu, Mihai Dinvale, Monica Ghiuţă, Florin Anton. Regia îi aparţine lui Mihai Lungeanu.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 1 iulie 2010

Valeriu Butulescu – o lansare inedită, pe pământul spiritual al Marelui Brâncuşi

Valeriu Butulescu„Insula femeilor” şi „Infinitul Brâncuşi”, – cele două volume de teatru semnate de Valeriu Butulescu şi publicate recent de „Editura Măiastra” din Târgu – Jiu au atras, pe bună dreptate, atât atenţia criticii literare, cât şi interesul publicului cititor. Spumoasa comedie „Insula femeilor” a fost prezentată la Bucureşti, mai întâi sub forma unui spectacol lectură, realizat de regizorul Gabriela Dumitru la Teatrul de Comedie din Bucureşti, cu implicarea unui valoros grup de actori ai acestui teatru, în frunte cu cu actriţa Mihaela Teleoacă, difuzat ulterior, în mai multe rânduri, de Radio România Cultural.

Apoi, volumul „Insula femeilor” a fost lansat în Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor, în cadrul unei reuniuni a Clubului Dramaturgilor, moderată de cunoscutul critic şi om de teatru Mircea Ghiţulescu. Cartea a fost prezentată de Horia Gârbea – preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti -, el însuşi un important autor dramatic. Despre piesă au vorbit şi au scris favorabil şi alţi dramaturgi (Olga Delia Mateescu, Lucia Verona, Mircea M. Ionescu, Ioan Drăgoi), dar şi criticul de teatru Jeana Morărescu. A urmat un savuros spectacol lectură al piesei, realizat de actorii de la Teatrul Metropolis, coordonaţi de regizorul Mircea Marin.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 10 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

ianuarie 2025
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii