14 februarie 2022

Juan Enriquez: Cum ne schimbă tehnologia percepția despre bine și rău

Ce determină înțelegerea de către societate a binelui și a răului? În această dezbatere care dă de gândit, futurologul Juan Enriquez oferă o perspectivă istorică asupra lucrurilor pe care omenirea le considera cândva acceptabile – de la sacrificiul uman și execuțiile publice, la sclavie și consumul de carne – și construiește ipoteza surprinzătoare că avansul tehnologic în creștere duce la un comportament etic mai evoluat.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 11 iunie 2019

Juan Enriquez: Era minunilor genetice

Instrumentele de editare genetică precum CRISPR ne ajută să programăm organismele vii la nivel fundamental. Dar acest lucru ridică întrebări presante: dacă putem crea noi specii de la zero, ce ar trebui să creăm? Ar trebui să reconcepem umanitatea în totalitate? Juan Enriquez estimează posibilitățile viitoare ale editării genetice, explorând imensa incertitudine și oportunitatea acestei noi frontiere a cunoașterii.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 4 septembrie 2017

Juan Enriquez: Să cultivăm energie

Juan Enriquez contestă definiţia noastră a bionergiei. Petrolul, cărbunele, gazul şi alte hidrocarburi nu sunt produse chimice ci biologice, bazate pe materialul din plante — deci cultivabile. Atitudinea noastră faţă de combustibil trebuie să se schimbe, argumentează el.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 7 februarie 2017

Juan Enriquez: Putem reprograma viaţa. Cum să o facem înţelept

De miliarde de ani, viaţa pe Pământ a depins de două principii: selecţia naturală şi mutaţiile aleatoare. Apoi au venit oamenii şi au schimbat totul — încrucişarea plantelor, reproducerea animalelor, modificarea mediului şi chiar a propriei evoluţii. Juan Enriquez ne prezintă cinci orientări viitoare în care această abilitate de a programa rapid viaţa este accelerată. „Aceasta este cea mai captivantă aventură la care omul a participat vreodată”, spune Enriquez. „Este cea mai mare putere de care a dispus vreodată fiinţa umană.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 10 ianuarie 2017

Juan Enriquez: Cum vor arăta oamenii peste 100 de ani?

Putem modifica bacterii, plante și animale, însă futuristul Juan Enriquez pune următoarea întrebare: „Este etic să modificăm corpul uman?” Într-un discurs vizionar, pornind de la protezele medievale până la bioingineria de astăzi și știința ADN-ului artificial, Enriquez dezbate problemele etice asociate cu dezvoltarea umană și își imaginează metode prin care va trebui să ne transformăm propriile corpuri dacă sperăm să explorăm și să locuim în alte locuri decât pe Pământ.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 7 august 2013

Juan Enriquez: Viața voastră online, permanentă ca un tatuaj

Dacă Andy Warhol a greșit și în loc să fim faimoși pentru 15 minute, vom fi anonimi? În acest discurs scurt, Juan Enriquez aruncă o privire la surprinzătoarele efecte permanente pe care le are împărtășirea digitală asupra vieții noastre private. El împărtășește învățături de la grecii antici pentru a ne ajuta să facem față „tatuajelor electronice”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

noiembrie 2022
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii