8 decembrie 2014

Mircea Cărtărescu – câştigătorul prestigiosului premiu Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung 2015

La câteva luni de la apariţia în limba germană a volumului „Orbitor. Aripa dreaptă” („Die Flügel”) în excepţionala traducere a lui Ferdinand Leopold, Mircea Cărtărescu primeşte un nou premiu literar care confirmă statutul de capodoperă câştigat de celebra sa trilogie „Orbitor”.

Decernarea acestei distincţii literare se va face cu ocazia deschiderii Târgului de carte de la Leipzig, pe 11 martie 2015, în Sala de Concerte a oraşului, iar discursul de laudatio va fi ţinut de cunoscutul scriitor german Uwe Tellkamp.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 5 noiembrie 2014

Mircea Cărtărescu în turneu prin Europa

„Die Flügel” („Orbitor. Aripa dreaptă”) de Mircea Cărtărescu, ultimul volum al celebrei trilogii „Orbitor”, a apărut de curând în limba germană, în traducerea lui Ferdinand Leopold, la editura vieneză Zsolnay, închizând astfel proiectul editorial început acum şapte ani cu publicarea primului volum.

Joi, 6 noiembrie 2014, de la ora 20:00, la sediul Literaturhaus Berlin continuă seria de întâlniri literare iniţiate de către Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Literaturhaus sub genericul „O carte, două limbi”. Invitatul prezentei ediţii a întâlnirilor literare este scriitorul Mircea Cărtărescu, alături de traducătorul Ernest Wichner. Scriitorul va realiza o lectură din ultima parte a trilogiei „Orbitor”, „Aripa dreaptă”, Ernest Wichner urmând a citi respectivele fragmente în limba germană.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 31 ianuarie 2013

Premiu pentru Ferdinand Leopold

Reputata editură austriacă Zsolnay informează că Ferdinand Leopold a câştigat cu volumul final al trilogiei „Orbitor“ de Mircea Cărtărescu bursa pentru traducători conferită de municipalitatea Zug (Elveţia), în valoare de 50.000 franci elvețieni. Aceasta este cea mai bine cotată distincție pentru traducătorii din spațiul german şi are ca scop promovarea traducerilor în limba germană a unor opere considerate valoroase în plan literar sau general cultural.

Decernarea are loc pe 26 mai 2013, la Zug. Bursa este acordată de către asociația Dialog‐Werkstatt Zug, municipalitatea şi cantonul Zug, fundația culturală elvețiană Pro Helvetia, cu sprijinul consistent a numeroase fundații private şi sponsori.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 8 iunie 2012

Premiul internaţional pentru literatură 2012 acordat lui Mircea Cărtărescu

În data de 6 iunie 2012, la Haus der Kulturen der Welt (Casa Culturilor Lumii) din Berlin, scriitorul Mircea Cărtărescu a primit Premiul internaţional pentru literatură 2012 pentru volumul „Orbitor II. Corpul” tradus în limba germană de către Gerhart Csejka şi Ferdinand Leopold („Der Körper”, Editura Paul Zsolnay 2011). Institutul Cultural Român din Berlin s-a asociat acestui eveniment de maximă rezonanţă în lumea literară germană şi internaţională, sprijinind participarea marelui scriitor român.

Într-o sală de 1000 de locuri, aproape plină, şi în prezenţa unor prestigioşi invitaţi precum critici literari, scriitori, traducători, editori, jurnalişti culturali, Mircea Cărtărescu şi cei doi traducători Gerhart Csejka şi Ferdinand Leopold au primit importanta distincţie de la Jan Slovak, fondatorul Fundaţiei Elementarteilchen şi prof. dr. Bernd M. Scherer, directorul Haus der Kulturen der Welt. Discursul festiv a fost ţinut de cunoscutul scriitor Péter Esterházy. Evenimentul a fost completat cu fragmente din traducerea volumului în limba germană, citite mai întâi de autor în română şi apoi de cunoscuta actriţă de teatru și film Nina Petri, în germană. Festivitatea de premiere a fost găzduită de către jurnalista Sigrid Löffler.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 24 mai 2012

Mircea Cărtărescu este câştigătorul Premiului internaţional pentru literatură – Haus der Kulturen der Welt Berlin 2012

Institutul Cultural Român din Berlin anunţă câştigarea Premiul internaţional pentru literatură – Haus der Kulturen der Welt 2012 de către scriitorul Mircea Cărtărescu. Titlul în limba română „Orbitor II. Corpul” de Mircea Cărtărescu, tradus în limba germană de către Gerhart Csejka şi Ferdinand Leopold („Der Körper”, Editura Paul Zsolnay 2011) este câştigătorul Premiului Internaţional de Literatură 2012 găzduit de Casa Culturilor Lumii (Haus der Kulturen der Welt), Berlin.

Premiul Internaţional de Literatură este decernat anual începând cu 2009 pentru cea mai bună traducere în limba germană a unei opere beletristice internaţionale contemporane, premiind atât autorul, cât şi traducătorii cărţii. Juriul anului 2012, format din 7 personalităţi literare a desemnat câştigătoare lucrarea scriitorului român Mircea Cărtărescu, aleasă dintr-un număr de 141 de opere participante.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 5 voturi
Încarc...
 7 mai 2012

Mircea Cărtărescu nominalizat pentru Premiul internaţional pentru literatură – Haus der Kulturen der Welt Berlin 2012

Institutul Cultural Român Berlin anunţă nominalizarea scriitorului Mircea Cărtărescu la Premiul internaţional pentru literatură – Haus der Kulturen der Welt 2012. Titlul în limba română „Orbitor II. Corpul” de Mircea Cărtărescu, tradus în limba germană de către Gerhart Csejka şi Ferdinand Leopold („Der Körper”, Editura Paul Zsolnay 2011) este nominalizat la Premiul Internaţional de Literatură 2012 găzduit de Casa Culturilor Lumii (Haus der Kulturen der Welt), Berlin.

Premiul se decernează anual începând cu 2009 premiul pentru cea mai bună traducere în germană a unei opere beletristice internaţionale contemporane, premiind atât autorul, cât şi traducătorul cărţii. Juriul anului 2012, format din 7 personalităţi literare, a selectat dintre 141 de opere participante, 6 titluri. Căştigătorii vor fi anunţaţi în 23 mai 2012, iar decernarea festivă a premiilor va avea loc miercuri, în data de 6 iunie 2012 la ora 20 în clădirea Casei Culturilor Lumii/ Haus der Kulturen der Welt, Berlin.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii