28 ianuarie 2021

Presa franceză despre „Melancolia” de Mircea Cărtărescu

La mai puțin de o săptămână de la apariția în limba franceză, „Melancolia” de Mircea Cărtărescu, bestseller Humanitas la Bookfest 2019, stârnește admirația presei culturale din Franța.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 18 decembrie 2017

Eveniment literar la Berlin dedicat lui Oskar Pastior

În luna octombrie a acestui an Oskar Pastior ar fi împlinit 90 de ani. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu salonul „Attico” organizează un eveniment literar, care aduce un omagiu operei lui Oskar Pastior prin intermediul unor lecturi, cugetări poetice, discuții și amintiri personale. Manifestarea are loc în spațiile salonului „Attico” din Berlin, pe 18 și 19 decembrie 2017, cu începere de la ora 19:30.

Oskar Pastior – Credite fotografie: Ayse Yavas, © Editura Engeler

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 13 septembrie 2016

Participarea românească la Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin

Scriitorii Varujan Vosganian și Cătălin Dorian Florescu sunt invitați pentru a doua oară la prestigiosul Festival Internațional de Literatură din Berlin, care are loc anul acesta între 7 și 17 septembrie 2016 la Haus der Berliner Festspiele și în diverse biblioteci din oraș. Institutul Cultural din Berlin susține, în calitate de partener al evenimentului, prezența la eveniment a celor doi scriitori.

În data de 14 septembrie, la Biblioteca Heinrich von Kleist, scriitorul româno-elvețian Cătălin Dorian Florescu prezintă cel mai recent volum al său, „Der Mann, der das Glück bringt” („Bărbatul care aduce fericirea”), publicat în 2016 la editura germană C.H.Beck. Romanul îl plimbă pe cititor prin lumea newyorkeză a începutului de secol XX și prin universal magic al Deltei Dunării. Un roman tragic și comic deopotrivă, un omagiu adus încercării oamenilor de a-și căuta norocul și de a supraviețui în condiții de criză.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 3 martie 2016

Mircea Cărtărescu în turneu prin Germania

În perioda 4–7 martie 2016, scriitorul Mircea Cărtărescu efectuează un turneu literar în Germania, ca urmare a apariţiei, la editura Paul Zsolnay din Viena, a traducerii în limba germană a volumului „Frumoasele străine”. Turneul este organizat de către editura Paul Zsolnay, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Berlin. Traducerea volumului „Frumoasele străine” a fost realizată de către Ernest Wichner, scriitor, traducător şi poet german originar din România, actualmente director al Literaturhaus Berlin. Acesta îl va însoţi pe autor în turneu, va lectura în limba germană o serie de fragmente şi va modera discuţiile cu publicul prezent.

Turneul german al lui Mircea Cărtărescu se desfășoară după următorul program:

  • 4 martie – Berlin / Întâlniri cu presa
  • 5 martie, ora 20:00, Saarländisches Künstlerhaus, Karlstraße 1, 66111 Saarbrücken
  • 6 martie, ora 19:00, Barocksaal im Stadtmuseum, Auf der Schanz 45, 85049 Ingolstadt
  • 7 martie, ora 20:00, Literaturhaus München, Salvatorplatz 1, 80333 München

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 24 iulie 2015

Mircea Cărtărescu, distins cu Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană pe 2015

Mircea Cărtărescu merge la Salzburg, pentru a-i fi decernat Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană pe 2015 (Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur).

Ceremonia de acordare a premiului are loc luni, 27 iulie 2015, în deschiderea Festivalului Salzburg, distincţia fiind acordată de ministrul austriac al culturii, Josef Ostermayer, iar discursul de laudatio fiind rostit de Ernest Wichner, director al Literaturhaus Berlin.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 16 iunie 2015

Emil Cioran comemorat la Berlin

Pe 19 iunie 2015, Institutul Cultural Român de la Berlin organizează o seară omagială dedicată filozofului român Emil Cioran, la 20 de ani de la moarte. Evenimentul constă dintr-o lectură şi o dezbatere pe marginea vieţii şi operei gânditorului român, cu participare română şi germană, în spaţiile Literaturhaus Berlin, partener al evenimentului.

Participanţii la simpozion sunt istoricul literar român Ilina Gregori şi istoricul şi filozoful german Jürgen Grosse, moderator fiind scriitorul şi traducătorul Ernest Wichner, director al Literaturhaus Berlin.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii