Peste 50 de copii din Delta Dunării, cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani, au participat la Incubatorul de lectură, un proiect inițiat de scriitoarele Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu. Experiența din vară s-a finalizat cu o carte scrisă chiar de copii, „Pe sub păsări și peste pești„. Lansarea cărții are loc online, marți, 24 noiembrie 2020, de la ora 14:00, în prezența autorilor și este transmisă LIVE pe pagina de Facebook Romania.
Spectacole de teatru, dezbateri, concerte de muzică folk, ateliere de manufacturat hârtia şi tururi ghidate cu scriitori, muzeografi pentru o zi, acestea sunt câteva dintre evenimentele oferite de MNLR. Intrarea la toate evenimentele este liberă, în limita locurilor disponibile.
Marţi, 22 august 2017, de la ora 19:00, MNLR găzduieşte o nouă lectură publică în cadrul proiectului „Întâlniri cu prozatoare contemporane”. Invitata acestei ediţii este scriitoarea Corina Sabău. Evenimentul face parte dintr-o campanie amplă a „Romanian Literature Now”, menită să atragă atenția asupra literaturii române contemporane. Seria de întâlniri se încheie cu o expoziție foto ce poartă semnătura Ema Cojocaru. Invitata următorului eveniment din 29 august 2017 este scriitoarea Ana Maria Sandu.
Film Society of Lincoln Center şi Jacob Burns Film Center din New York găzduiesc, între 4 şi 8 decembrie 2014, respectiv 5 şi 10 decembrie 2014, cel mai important festival de film românesc din SUA, „una din «comorile anuale» prezentate de Film Society of Lincoln Center,” după cum a fost descris de cotidianul The New York Times. Making Waves: New Romanian Cinema oferă publicului newyorkez o selecţie concentrată şi echilibrată, care evidenţiază tendinţele filmului românesc actual prin highlight-urile anului, dar care, ca de obicei, se întoarce şi în trecut, la filme esenţiale ce trebuie descoperite de publicul american.
Pe 15 decembrie 2012, la Universitatea din Bucureşti, 53 de scriitori români au reuşit o premieră mondială, aceea de a redacta cel mai rapid roman, în doar 5 ore şi 35 de minute. Redactarea cărţii a început la ora 10:20 şi s-au scurs doar 9 ore, 5 minute şi 8 secunde până la tipărirea primului număr al ineditului roman, intitulat „Moş Crăciun & Co.”. Câmpul de luptă al acestui efort colectiv au fost laboratoarele Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universității din Bucureşti.
Editura Art a înscris acest proiect la Guinness Book of Records pentru a fi validat şi omologat ca record. Guinness Book a anunţat oficial că proiectul este omologat şi, mai mult, a inaugurat cu acest prilej o nouă categorie.
Ca în fiecare an, Institutul Cultural Român din Berlin asigură participarea unor scriitori români importanţi la unul din cele mai prestigioase saloane internaţionale de carte, Târgul de Carte de la Leipzig (15-18 martie 2012), în cadrul forumului EUNIC „Kleine Sprachen, große Literaturen”, organizat împreună cu celelalte institute culturale şi secţii culturale ale ambasadelor din Berlin.
Scriitorul invitat anul acesta este Ovidiu Nimigean, care va citi din romanul său „Rădăcina de bucsau”, în data de 17 martie 2012, într-o lectură comună, alături de alţi doi cunoscuţi autori europeni, Jaroslav Rudiš din Cehia şi Panos Ioannides din Cipru.
Institutul Cultural Român din Viena s-a asociat cu Österreichische Gesellschaft für Literatur (Societatea Austriacă pentru Literatură), cea mai importantă organizaţie literară din Austria, pentru promovarea scriitorilor români contemporani. Începând cu luna aprilie 2008, se vor organiza în parteneriat programe lunare, sub motto-ul „Viena citeşte România!”.
Österreichiche Gesellschaft für Literatur este condusă de o reputată personalitate a lumii literare austriece, Marianne Gruber, autoare a unor importante antologii şi scriitoare. Pe 9 aprilie 2008, seria programelor lunare va debuta cu o prezentare a volumului „Fata din casa vagon” de Ana Maria Sandu, în lectura cunoscutei actriţe Katharina Stemberger.