23 ianuarie 2012

Carmen Sylva – o regină renană pe tronul României

Institutul Cultural Român din Berlin organizează joi, 26 ianuarie 2012, începând de la ora 19:00, o întâlnire dedicată reginei Elisabeta (1843-1916), cunoscută publicului sub pseudonimul artistic Carmen Sylva. Ediţia în germană a biografiei scrisă de Gabriel Badea-Păun, publicată la Editura Humanitas cu titlul „Carmen Sylva. Uimitoarea regină Elisabeta a României” şi tradusă de Silvia I. Zimmermann, a apărut în anul 2011 la Editura Ibidem, Stuttgart.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Societatea Româno-Germană.

Personalitate deosebit de complexă, Carmen Sylva a fost prin poezia ei sursă de inspiraţie pentru 20 de compoziţii ale lui George Enescu. Scria în germană, dar traducea şi literatură română. A cules basme româneşti, le-a rescris în variante adaptate («Basmele de la Peleş») şi a compus cântecul de luptă „De pază pe Dunăre“, cântat de trupele româneşti în 1877 în războiul împotriva turcilor. În calitate de regină şi-a folosit cu multă abilitate personalitatea de scriitor „Carmen Sylva“, pentru un renume mai bun al României în străinătate.

Gabriel Badea-Păun (născut în 1973 la Sinaia) este un istoric de artă şi eseist român stabilit la Paris. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Este doctor „magna cum laude” în istoria artei al Universităţii Paris IV-Sorbona cu teza „Antonio de La Gandara (1861-1917), un portraitiste de la Belle Epoque” (2005).

Silvia I. Zimmermann este din Sibiu, a studiat germanistică, istoria artei şi sociologie. A publicat numeroase articole despre Carmen Sylva.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook