24 iunie 2015

Zilele Culturii Române la Frankfurt pe Main

Institutul Cultural Român din Berlin organizează Zilele Culturii Române la Frankfurt pe Main. Șase manifestări culturale vor delecta publicul german în cinci locații importante din capitala landului Hessen, punând în evidență câteva reușite culturale de vârf din domeniul artelor, designului, literaturii, filmului și dansului contemporan din România.

Artele vizuale vor fi deosebit de bine reprezentate în cadrul evenimentului prin expoziția de pictură contemporană „Și Ieri a fost Azi” și expoziția de design „Untamed Skin”. O selecție substanțială de lucrări din colecția de pictură contemporană Daniel Ștefănică va fi expusă în cartierul muzeelor din Frankfurt, în hala expozițională Ausstellungshalle 1A. Peste 30 picturi ale unor artişti români cunoscuţi, precum Dumitru Gorzo, Florin Ciulache, Roman Tolici, Gili Mocanu, Mona Vătămanu, Răzvan Boar, Nicolae Comănescu vor oferi o imagine de ansamblu asupra picturii româneşti contemporane. Vernisajul expoziției din data de 26 iunie, de la ora 18:00, va deschide festiv Zilele Culturii Române cu o recepție în aer liber.

Distinsă cu mențiune specială la London Fashion Week pentru cea mai bună expoziție, „Untamed Skin” va familiariza publicul german cu originile IEI și cu expresivitatea specifică a acestei piese de vestimentație rafinate și delicate, dar cu un aspect neîmblânzit. Expoziția este un proiect colaborativ a trei designeri români, Alexandru Nimurad, Vika Tonu și Alexandra Abraham, care au pornit de la îmbrăcămintea tradițională românească ca sursă de inspirație, interpretând-o într-o puternică notă personală. Vernisajul expoziției va avea loc în data 27 iunie, în galeria Braubach Five situată în centrul istoric al orașului, locație cunoscută în oraș pentru expozițiile inovatoare din domeniul artelor aplicate, fotografiei și designului contemporan.

Nici evenimentele literare și cinematografice nu vor lipsi. O lectură scenică în Hessisches Literaturforum va fi dedicată jurnalului lui Mihai Sebastian la împlinirea a 70 de ani de la moartea scriitorului. Traducătorul jurnalului, Roland Erb, va face o prezentare a vieții și operei lui Mihai Sebastian, iar actorul german Jochen Nix va citi pasaje reprezentative din jurnal. Documentarul observațional al lui Alexander Nanau, premiat la numeroase festivaluri internaționale de mare prestigiu, ca de pildă DOK Leipzig, Festival dei Popoli, Warsaw Film Festival, Festival Premiers Plans d’Angers, San Sebastian Film Festival, va prezenta publicului în cinematograful de artă Mal Seh’n Kino, în prezența regizorului, povestea emoționantă a lui Toto și a surorilor sale. Mal Seh’n Kino este unul dintre cinematografele alternative din Frankfurt, care prezintă producții cinematografice de autor, adresate unui public cinefil.

Programul Zilelor Culturii se va încheia în seara de 28 iunie, în teatrul Gallus, cu piesa de dans contemporan Zic Zac, un spectacol plin de energie și umor, psihedelic, pe alocuri absurd, palpitant, plin de umor. Piesa va fi urmată de un concert de muzică electronică oferit de artista Miruna Boruzescu / Borusiade în foyerul teatrului. Teatrul Gallus este un teatru liber din Frankfurt am Main, fondat în anul 1973 în clădirea unei foste fabrici de automobile, refuncționalizate pentru a servi scopurilor unei instituții teatrale moderne.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook