17 februarie 2009

Weekend cu mama

După 11 ani de la ultimul său film, Stere Gulea, celebrul regizor al filmului Moromeţii (1988), revine cu o poveste ancorată în realitatea românească a ultimilor ani, cu lungmetrajul „Weekend cu mama”, o producţie Media Pro Pictures, care din 20 martie 2009 va avea premiera în cinematografele: CinemaPRO, Hollywood Multiplex, Movieplex şi Cinema City din Cluj.



Cu Adela Popescu şi Medeea Marinescu în rolurile principale, distribuţia filmului este întregită de nume mari ale cinematografiei româneşti, precum Gheorghe Dinică, Răzvan Vasilescu şi Florin Zamfirescu, şi aduce interpretări remarcabile din partea tinerei generaţii actoriceşti reprezentate în film cu precădere de către Tudor Aaron Istodor şi Andi Vasluianu.

Filmul „Weekend cu mama” reprezintă prima colaborare pentru un lungmetraj a regizorului Stere Gulea cu fiica sa Alexandra, care semnează costumele şi montajul peliculei.

Scenariul filmului a fost unul dintre câştigatoarele concursului CNC în 2005 şi abordează un subiect extrem de mediatizat în ultima vreme: copiii abandonaţi de către părinţii care pleacă la muncă în străinătate. Dincolo de valoarea de ştire a acestui fapt, studiile dezvăluie o realitate alarmantă: aproximativ 170.000 de elevi de gimnaziu aveau cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, în iunie 2007 (studiu realizat de Fundaţia Soros, în 2007).

Stere Gulea a preferat însă să mai aştepte câţiva ani până să facă acest film, declarând: „M-am hotărât greu să-l fac, tocmai din cauza unor îndoieli pe care le-am avut la nivelul scenariului; şi care ţineau în special de sentimentul meu că zona tinerilor, pentru că este totuşi o consistenţă de oameni din generaţia tânără în filmul meu, nu era elementul meu forte. Noi, oamenii mai în vârstă, suntem tentaţi să îi judecăm pe cei tineri şi să-i etichetăm fără să facem efortul şi să ne gândim că toţi avem probleme, în relaţii sau în profesie, şi că, poate, limbajul şi duritatea din comportamentul lor poate veni ca o forma de aparare”.

Adela Popescu, care o interpretează pe tânăra drogată, spune: „Lumea asta, a consumatorilor de droguri, îmi era total necunoscută, nu ştiam pe nimeni care să fi trecut prin asta şi cu atât mai puţin ce simte o persoană aflată într-o atare situaţie şi aici mă refer la toate fazele prin care trece un dependent de droguri – de la consum până la dezintoxicare.” Prin urmare, pregătirea rolului a presupus mai mult decât clasicele repetiţii pe text. Principala etapă a reprezentat-o documentarea: de la tratate de psihologie, reportaje pe aceasta temă, până la întâlniri faţă-n faţă cu tineri internaţi la dezintoxicare. „Oricat ai citi despre asta, nimic nu te pregăteşte pentru şocul întâlnirii cu o persoană care tocmai a ieşit din sevraj”, povesteşte actriţa.

În cele 90 de minute ale sale, „Weekend cu mama” explorează două universuri sufocante, din care evadarea este de multe ori imposibilă: lumea familiilor disfuncţionale, în care violenţa psihică ia locul afecţiunii, şi lumea consumatorilor şi distribuitorilor de narcotice.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Weekend cu mama"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook