25 martie 2011

Veneţia ca un dat sau Jurnalul unui evadat din Est

Duminică, 27 martie 2011, de la ora 17:00, în Sala conferinţe a Accademia di Romania din Roma, are loc prezentarea volumului de poeme „Veneţia ca un dat sau Jurnalul unui evadat din Est”, semnat de Eugenia Bulat (Ed. Cartier, Chişinău, 2008, traducere în limba italiană de Gabriella Molcsan).

Vor lua cuvântul: Eugenia Bulat (poetă), Laura Rainieri (scriitoare), Francesco Baldassi (poet), Ileana Luduşan (Asociaţia „Primavera della Romania”), Eugen Terteleac (Associazione dei Romeni in Italia), Tatiana Ciobanu (Asociaţia „Dacia”), Gabriella Molcsan (traducătoare).

Volumul parcurge în cheie intens poetică frământările artistice şi umane ale poetei Eugenia Bulat, despre care Adrian Dinu Rachieru spune:

E o carte-călătorie, în fond, de la Est către sine (finalmente). „Plină de faceri”, „întru foame de păsări zidită”, devenită, prin dezlocuire, „trist călător”, pe rând ostaş şi femeie în pribegie”, poezia Eugeniei Bulat poartă în sine un viu durernic, care ne face martori la o reîncarnare dar şi părtaşi la o călătorie îndărăt. Placenta venetă îi hrăneşte visătoria, dar şi însingurarea, insomniile, febra scrisului, retrospecţia. „Bântuită de faceri”, poeta cunoaşte bucuria rodului.

Născută în 1956 în Basarabia – actualmente Republica Moldova, Eugenia Bulat a lucrat în calitate de profesor, jurnalist, editor. Autoare a mai multor volume de poezii, a fondat cenaclul literar „Iulia Haşdeu” (1991) şi revista „Clipa siderală” (1995), publicaţie de cultură pentru copii şi adolescenţi susţinută de ICR Bucureşti. Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Eugenia Bulat trăieşte din 2007 la Veneţia.

Prezentarea de carte are loc în mod simbolic în data de 27 martie, pentru a evoca unirea din 1918 a Basarabiei cu România, unire care a fost anulată la 28 iunie 1940 în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociaţia „Dacia” (Roma).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook