17 februarie 2010

Veneti in Romania

Joi, 18 februarie 2010, de la ora 18:00, are loc in sala de conferinţe a Accademia di Romania din Roma prezentarea volumului “Veneti in Romania”, semnat de Roberto Scagno, Paolo Tomasella şi Corina Turcu.

Volumul este recent publicat de catre Longo Editore din Ravenna într-o serie în care se publicaseră anterior studii despre emigraţia din regiunea Veneto în SUA, Africa de Sud, Elveţia, Australia şi Benelux. În cadrul emigraţiei din regiunea Veneto în ultima treime a sec. XIX, un capitol important, dar încă neexplorat suficient, priveşte ţările din Europa Centrală şi de Est. Emigraţia venetă a jucat în aceste regiuni un rol major în crearea infrastructurilor rutiere şi feroviare, în construcţiile publice. Cartea se ocupă în mod special de România – „sora latină din Orient”. Din provinciile venete au sosit mână de lucru calificată, artişti şi oameni de cultură. In perioada interbelică, din Veneto sosesc în România muncitori specializaţi, industriaşi, ingineri, arhitecţi, într-o emulaţie întreruptă brutal în 1948. În volum sunt publicate şi contribuţii care privesc dezagregarea comunităţii italiene din România, exodul unor italieni şi asimilarea forţată a celor rămaşi.

Roberto Scagno este profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Padova. Este principalul specialist italian în opera şi gândirea lui Mircea Eliade, inclusiv traducător al acestuia în italiană. Paolo Tomasella, arhitect, este preocupat de istoria arhitecturii, de tehnologii şi tehnici tradiţionale în aria balcano-danubiană. Corina Turcu, doctor în istorie al Universităţii din Iaşi, a publicat lucrări despre influenţa culturii italiene în Principatele Române.

Vor prezenta volumul Gianpaolo Romanato, profesor de istorie contemporană la Universitatea din Padova, specialist în emigraţia italiană; Giuliano Caroli, profesor de istoria tratatelor şi politică internaţională la Facultatea de ştiinţe politice a Univ. „La Sapienza” din Roma şi profesor de istoria relaţiilor internaţionale în cadrul Facultăţii de ştiinţe politice a Unisu (Universitatea telematica de stiinte umaniste „Nicolò Cusano” din Roma). De asemenea, va lua cuvântul prof. Lauro Grassi, profesor la Universitatea din Milano, specialist în istoria modernă a Europei orientale şi Roberto Scagno, coautor şi îngrijitor al prezentului volum de studii.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook