5 iunie 2017

Vecin cu viaţa

Editura Humanitas Fiction aşteaptă publicul la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 7 iunie 2017, ora 19:00, la lansarea volumului „Vecin cu viaţa. Poezia ortonimă. 1911–1935” de Fernando Pessoa, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului portughez. La eveniment vorbesc Dinu Flămând, poet şi traducătorul acestui volum, şi Ioan Stanomir, scriitor. Actriţa Oana Pellea, invitata specială a întâlnirii, citeşte din poezia lui Fernando Pessoa. Moderatorul serii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.



Dinu Flămând spune:

Îi prezentăm cititorului român aproape cinci sute de texte din producţia lirică pe care Pessoa a plasat-o sub propriul său nume, scrise în portugheză, în franceză şi în engleză, convinşi fiind că este relieful cel mai proeminent al unui continent ascuns, de o diversitate care din nou va surprinde. Şi vom vedea că Pessoa continua să se multiplice chiar şi atunci când rămâne sub propriul său nume, complexitate ce se adăugă spectacolului de identităţi deja cunoscut prin demultiplicarea heteronimica. Căci dacă ne-am obişnuit să vedem în familia heteronimică a lui Pessoa o sursă abundenţă şi importantă de scrieri, cât pentru o adevărată generaţie literară transnaţională, iar ea stabileşte deja o performanţă unică în istoria tuturor literaturilor, puţini bănuiesc existenţa diversităţii din care se alcătuieşte Pessoa însuşi, că multiplu de sine.

José Saramago povesteşte:

Era un om care cunoştea diverse limbi şi scria versuri. Îşi câştigă pâinea şi vinul punând cuvintele pe locul cuvintelor, aşa a scris versuri cum trebuie să fie scrise versurile, deci ca pentru prima dată. La început s-a numit Fernando, pessoa, persoană ca toţi ceilalţi. Dar într-o zi îi trecu prin cap să anunţe iminenta apariţie a unui super Camões, unul mult mai mare decât primul; fiind însă limpede că el era o persoană discretă, obişnuind să treacă neobservat pe Strada Aurarilor înveşmântat într-un impermeabil de culoare deschisă, cu papion şi cu o pălărie fără până, nu a spus că acel super Camões era el însuşi. De fapt, un super Camões nu e altceva decât un Camões mai mare, numai că el avea rezerve, fiindcă urma să devină Fernando Pessoa(s), adică persoane, fenomen nemaiîntâlnit în Portugalia până atunci.

Antonio Tabucchi consemnează:

Poezia lui Pessoa este analiza cea mai subtilă, mai dureroasă şi mai tragică a omului din secolul XX, dar şi cea mai lucidă, cea mai necruţătoare: un om turmentat, înclinat să fie nemulţumit de toate, dar care se ia pe sine drept ţintă. Cu adevărul, dar şi cu veninul sau, cu abuzul sau de paradox, cu capacitatea de a afirma ironic contrariul unei axiome la care el recurge cu egală ironie, scrie una dintre poeziile cele mai revoluţionare din vremea noastră.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook