14 iulie 2014

Universitatea din Bucureşti aniversează 150 de ani de învăţământ superior

Continuându-și misiunea neîncetată de susținere și promovare a valorilor și simbolurilor românești, marca poștală sărbătorește o nouă aniversare a unei instituții emblematice din România – Universitatea din București, la împlinirea unui secol și jumătate de existență.

150 de ani, Universitatea din Bucuresti

Numită metaforic Alma mater, Universitatea din București s-a transformat în cei 150 de ani de la înființare într-o instituție cu tradiție și renume, recunoscută atât în România, cât și peste hotarele țării. Printre valoroșii ei studenți, profesori și rectori se înscriu nume precum: Nicolae Iorga (istoric, critic literar, prim-ministru, fost rector al Universității din București), Mircea Eliade (scriitor, publicist, istoric al religiilor), Titu Maiorescu (academician, eseist, critic literar, filosof, scriitor), Gheorghe Costaforu (primul rector al Universității din București, politician, profesor, jurist), Vasile Boerescu (ziarist, jurist, om politic, fost rector al Universității din București), George Uscătescu (filosof, estetician, eseist, poet, sociolog), Eugen Ionescu (scriitor și dramaturg),
Constantin Stoicescu (jurist și om politic), dar și multe alte personalități.

Emisiunea aniversară de mărci poștale dedicată împlinirii a 150 de ani de la înființarea Universității din București este formată dintr-o marcă poștală cu valoarea nominală de 8,10 lei și o coliță dantelată, având marca poștală cu valoarea nominală de 14,50 lei.

Marca poștală a seriei reproduce o imagine de epocă a clădirii Universității, având în plus, față de fațada actuală, vulturul sculptat în piatră de Rusciuk și alegoria cu subiect tematic zeița Minerva.

Marca poștală a coliței dantelate prezintă proiectul arhitectonic de ansamblu al edificiului Universității, realizat în acuarelă de arhitectul Alexandru Orăscu. Alături, o vinietă reproduce un portret al primului rector – Gheorghe Costaforu. Fundalul coliței adaugă compoziției grafice câteva elemente de arhitectură și facsimilul actului de înființare.

Cele două valori sunt completate de plicul prima zi, emisiunea fiind machetată în coală de 32 de timbre, minicoală de 8 timbre + 4 viniete (două modele) și coliță dantelată.

Începând cu ziua de miercuri, 16 iulie 2014, emisiunea de mărci poștale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook