24 noiembrie 2017

Un ceas pentru artă: Marea Unire oglindită în decoraţia Palatului Regal

Cu ocazia lansării „Centenarului Marii Uniri de la 1918” de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, Muzeul Național de Artă al României organizează evenimentul „Un ceas pentru artă: Marea Unire oglindită în decorația Palatului Regal”, duminică, 26 noiembrie 2017, de la ora 16:30.



Evenimentul desfășurat sub genericul „Un ceas pentru artă” descifrează iconografia palatului regal plecând de la întrebarea: Cum își reprezentau românii Marea Unire? Exista sau nu în imaginarul colectiv un cod de reprezentare al României Mari? Care sunt mijloacele vizuale utilizate pentru a genera imagini reprezentative pentru ideea unei unități geografice, lingvistice, culturale, istorice, administrative? Cine sunt cei care contribuie la formularea codurilor de reprezentare și de percepere a nou createi unități?

Reprezentarea alegorică a Marii Uniri în plafonul Scării Voievozilor este corolarul unui program iconografic susținut de ansamblul picturilor inserate în decorația spațiilor oficiale. Se constituie astfel un ansamblu vizual coerent ce contribuie la formarea unui imaginar colectiv care împletește consecvent istoria și geografia țării, evocate de către toți artiștii invitați să producă lucrări dedicate unui parcurs oficial. Evocarea unor momente, locuri sau personalități reprezentative pentru trecutul istoric se împletește cu trimiteri la momente recente și la rolul poporului în înfăptuirea României Mari. Acesta era un argument puternic în asumarea Marii Uniri de către întreaga populație a țării.

Prin imaginile create artiștii contribuie la crearea unui mesaj vizual unitar transmis tuturor celor care vizitau Palatul Regal – locul care celebrează înfăptuirea „visului de secole al poporului român”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook