27 aprilie 2011

Ultima ispită a lui Hristos

Ultima ispită a lui HristosLa Editura Humanitas Fiction, în colecţia Raftul Denisei, a apărut pentru prima dată în limba română cartea „Ultima ispită a lui Hristos” de Nikos Kazantzakis, în traducerea din neogreacă a lui Ion Diaconescu.

Considerată capodopera lui Kazantzakis, maestru al prozei moderne şi una dintre cele mai neobosite conştiinţe ale timpului său, romanul „Ultima ispită a lui Hristos” propune o monumentală reinterpretare ficţională a Evangheliilor.

Romanul a fost ecranizat în 1988 de Martin Scorsese, avându-i în rolurile principale pe Willem Dafoe şi Harvey Keitel. Asemenea cărţii, pelicula a suscitat la rândul ei numeroase polemici.

Alături de „Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorbas” şi de „Hristos răstignit din nou”, „Ultima ispită a lui Hristos” rămâne una dintre cele mai cunoscute lucrări ale scriitorului cretan. Tradusă încă din 1952, înainte de a fi publicată la Atena în 1955, cartea a circulat în 27 de ţări, versiunea germană fiind reeditată de 12 ori, cea franceză şi engleză de câte opt ori. Trei adaptări pentru teatru şi ecranizarea din 1988 au consolidat celebritatea lucrării.

Kazantzakis inaugurează aici o nouă formă de abordare literară a textelor evanghelice, care va fi exploatată mai târziu de nume precum Norman Mailer, Anthony Burgess sau José Saramago. „Taina lui Hristos nu e numai taina unei anumite religii; ea este universal umană; în fiecare dintre noi izbucnesc lupta lui Dumnezeu cu omul şi dorinţa arzătoare a împăcării”, a scris Nikos Kazantzakis în prologul romanului „Ultima ispită a lui Hristos”, o cutremurătoare cronică a destinului şi jertfei Mântuitorului.

În recenzia din Times Literary Supplement se explică: „Descriind învierea lui Lazăr, copilăria şi adolescenţa Mariei Magdalena, viaţa de zi cu zi a Martei şi a Mariei, Kazantzakis reconstituie strălucit vremurile biblice, reuşind să ne dezvăluie chipul uman al figurilor din parabole.”

The New York Times Book Review a descris romanul ca fiind „o poveste extrem de emoţionantă a unei mari victorii spirituale.”

Nikos Kazantzakis spunea: „Am scris această carte deoarece am vrut să ofer omului care luptă un model suprem; am vrut să-i demonstrez că nu trebuie să se teamă de suferinţă, de ispită sau de moarte, fiindcă toate trei pot fi învinse, toate trei au fost deja învinse.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook