1 decembrie 2021

Turul ghidat al TNB

În zi de sărbătoare, la Teatrul Național din București I.L.Caragiale”, ușile rămân deschise pentru public. Teatrul poate fi vizitat, iar cei care aleg data de 1 decembrie 2021 au ocazia de a se înscrie pentru a participa la „Turul ghidat” cu numărul 1000 gratuit, la ora 12:00,15:00 și 18:00 (în limita locurilor disponibile, în ordinea înscrierii).



Din 2015 și până în prezent, proiectul „Turul ghidat al TNB” a atras zeci de mii de participanți. Ideea a pornit de la dorința de a familiariza publicul cu fața nevăzută a celui mai mare teatru din România și din sud-estul Europei, așa cum se înfățișează Teatrul Național din București după reconfigurare și reabilitare. Tururile ghidate reprezintă un adevărat punct de atracție în „calendarul” TNB, pentru cei ce vin să vadă clădirea în interior, unde au ocazia de a descoperi locuri inaccesibile altminteri și să afle o mulțime de lucruri interesante despre viața teatrului de azi și de ieri.

Dintre cei șase directori care au definit, după 1969, strategia TNB și s-au concentrat, cu implicare, pe dezvoltarea Naționalului, doar doi dintre ei și-au asumat și vocația de ctitori. Atunci când Radu Beligan a fost numit director la Național, șantierul noului TNB nu era finalizat.

Când Ion Caramitru a venit director la TNB, în urma unui concurs, teatrul trebuia reconsolidat şi reimaginat, transformat într-un teatru al prezentului, la standardele secolului XXI. Detalii inedite despre secretele clădirii și ale reconstrucției ei, veți afla participând la „Turul ghidat al TNB” cu numărul 1000, care se concentrează și este dedicat memoriei celor doi manageri Radu Beligan și Ion Caramitru.

Tururile ghidate au început încă din timpul reconstrucției, de ziua „Meșterului Beligan” (14 decembrie 2013), atunci când a fost finalizată refacerea Sălii Studio și a avut loc premiera spectacolului „Bârfe, zvonuri și minciuni”.

La „Tururile ghidate ale TNB” au participat de-a lungul celor opt ani care au trecut de atunci, Prințul Charles al Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord, directori de teatre din România și din străinătate, ambasadori ai multor state ale lumii. Printre vizitatori s-au aflat și numeroși tineri – studenți la arhitectură, regie, scenografie, actorie, elevi ai școlilor și liceelor bucureștene etc. În aprilie 2018, „Turul ghidat al TNB” a atins un record. Un număr de 149 de profesori de limba română din licee au vizitat clădirea Teatrului Național.

TNB este prezent în ziua de 1 decembrie 2021 și în mediul online, prin difuzarea pe canalul de Youtube al TNB, a uneia dintre cele mai incitante conferințe din bine-cunoscuta serie „Conferințele Teatrului Național”, ce are la bază discursul susținut de Ion Caramitru pe 18 februarie 1992 în Grand Commitee Room din cadrul Camerei Comunelor din Londra și poartă titlul Limitele așteptării. Conferința a fost înregistrată pe 28 ianuarie 2007, la Teatrul Național București, la puţin timp după intrarea României în Uniunea Europeană.

La intrarea în Sala „Ion Caramitru” răsună versuri din lirica eminescienă, în rostirea unor mari actori ai primei scene: George Vraca, Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Calboreanu, Leopoldina Bălănuță, Ion Caramitru, Ilinca Tomoroveanu.

Pe fațada Sălii „Ion Caramitru” a TNB sunt proiectate secvențe din lungmetrajul România neîmblânzită, surprinse de o extraordinară echipă de filmare care și-a propus să arate întregii lumi frumusețile naturale ale României. Documentarul a avut avanpremiera în martie 2018, chiar la Teatrul Național din București. Filmul, care beneficiază și de o versiune internațională, a avut proiecții cu public în peste 30 de țări de pe patru continente.

Numărul maxim de vizitatori pentru 1 tur este de 15 persoane.

Înscrierile se pot face doar în ziua de 1 decembrie 2021 în intervalul 10:00 – 18:00 la telefon 0213147171 (Agenția de bilete a TNB).

Punctul de întâlnire cu Ionuț Corpaci pentru tururile ghidate este în fața Agenția de bilete din foaierul Sălii „Ion Caramitru” a TNB. Accesul se face doar pe bază de certificat verde. Purtarea măștii este obligatorie pe tot parcursul vizitei.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook